Volledig scherm
Van Woerkom kondigde in januari zijn vertrek per 31 juli zo aan dat het leek dat hij vrijwillig vertrok © ANP

ANWB-leden woedend om oprotpremie Van Woerkom

ANWB-leden zijn boos over de vertrekpremie van 310.000 euro voor hoofddirecteur Guido van Woerkom. Van Woerkom wordt de nieuwe Nationale Ombudsman, maar krijgt ondanks die nieuwe baan tóch de oprotpremie.

,Zo is dat een paar jaar geleden afgesproken met de raad van commissarissen,'' zegt ANWB-woordvoerder Ad Vonk. Van Woerkom zwijgt over zijn gouden handdruk die gisteren bekend werd.

Hij kondigde in januari zijn vertrek per 31 juli zo aan dat het leek dat hij vrijwillig vertrok. Vonk: 'Het is niet geheel vrijwillig gegaan, maar het is ook geen ontslag op staande voet. In goed overleg neem je afscheid van elkaar. Die regeling is bedoeld om een directeur die vertrekt de tijd te geven voor het vinden van een nieuwe job. Dat hij nu een nieuwe baan heeft, verandert niets aan die afspraak.'

Volgens Vonk geldt de regel niet voor overig personeel van de organisatie. Vorig jaar schrapte Van Woerkom nog tientallen banen bij de uitgeeftak van de ANWB.

Vele tientallen leden van de autoclub reageren verontwaardigd op Twitter en kondigen aan hun lidmaatschap op te zeggen of rekenen voor dat er duizenden nieuwe leden nodig zijn om de vertrekbonus te bekostigen. De ANWB vindt de opzeggingen 'heel vervelend'.

De Tweede Kamer koos Van Woerkom vorige week tot Nationale ombudsman. De benoeming ging moeizaam omdat Marokkaanse organisaties hem ongeschikt vinden. Van Woerkom zei 4 jaar geleden dat hij zijn vrouw liever niet bij een Marokkaanse taxichauffeur in de auto zag. De vertrekpremie lijkt een nieuwe smet op het recht door zee-imago dat de ombudsman dient te hebben. 'ANWB, kijk even uit. Wil je dit?' zegt bestuurder Margot Steffens van FNV Bondgenoten.

De bondsraad, het parlement van de ANWB, was op de hoogte dat er een vertrekregeling was, maar vindt dat in eerste instantie een zaak voor de raad van commissarissen en de directie. Volgende week komt de bondsraad bijeen. 'Ik heb niet de indruk dat er veel trammelant over komt,' zegt voorzitter Geert van Wijhe van de Drentse afdeling.

  1. Boeren staan kurkdroog in de Achterhoek: ‘Dit heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’
    PREMIUM

    Boeren staan kurkdroog in de Achterhoek: ‘Dit heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’

    Sinds gisteren is het in de Achterhoek en in delen van het Vechtdal verboden om oppervlaktewater te gebruiken vanwege de droogte. Op sommige plaatsen is het zo nijpend, dat ook het grondwater niet langer mag worden opgepompt. Een ramp voor de boeren die vorig jaar al kampten met misoogsten ,,Twee jaar achter elkaar zo droog heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’’, foetert boer Gerrit Rappard (60) uit Barchem.