Boeren blokkeren met hun trekkers de snelweg.
Volledig scherm
Boeren blokkeren met hun trekkers de snelweg. © ANP

ANWB verwacht extreem drukke ochtendspits door actie bouwers en boeren

UpdateDe protestactie van bouwers én boeren leidt morgenochtend zo goed als zeker tot een verkeerschaos. De actievoerders houden morgen vanaf 07.00 uur langzaamaanacties op verschillende snelwegen. Het ANWB verwacht dan ook een ,,extreem drukke ochtendspits’’. 

Het gaat om een initiatief van Stichting Bouw in Verzet. Het bestuur heeft morgen tot landelijke actiedag uitgekozen. De stichting vindt dat het kabinet nog steeds te weinig doet om snel uit de stikstof- en PFAS-crisis te komen. De bouwers hebben de boeren opgeroepen zich bij het protest aan te sluiten, nu Farmers Defence Force alle acties heeft afgeblazen uit vrees voor forse schadeclaims. Aanleiding is een uitspraak van de rechter.

,,We verwachten duizenden deelnemers. We krijgen nu ook veel aanmeldingen van boeren, want de actiebereidheid is groot. Ze staan met hun rug tegen de muur en willen iets doen’’, aldus Jacco van den Berg van Bouw in Verzet. Volgens hem is het niet de bedoeling om blokkades op te werpen. ,,Daar heeft niemand iets aan.’’

Bouwers protesteerden eerder op het Malieveld en reden stapvoets over de A12.
Volledig scherm
Bouwers protesteerden eerder op het Malieveld en reden stapvoets over de A12. © GUUS SCHOONEWILLE

7 verzamelplekken

Tussen 06.00 en 06.30 uur verzamelen actievoerders zich op zeven locaties in Alkmaar, Berkel en Rodenrijs, Tilburg, Helmond, Born, Apeldoorn en Assen. Vanaf 07.00 uur gaan trekkers, shovels, kranen en andere voertuigen de snelweg op. ,,Dat is aan het begin van de ochtendspits, dus dat kan heel druk worden. Zeker bij grote knelpunten zoals de A2 bij Den Bosch, de A7 en de A9 bij Alkmaar en de A27 tussen Breda en Gorinchem is het altijd al vroeg druk. Als actievoerders over die wegen gaan rijden, zal het verkeer er extreem veel last van krijgen’’, voorspelt Heleen de Geest van de ANWB Verkeerscentrale.

Niet alleen op snelwegen maar vooral op het onderliggend wegennet zal het verkeer flink worden gehinderd door aanwezigheid van tractoren en ander langzaam rijdend verkeer. Eerdere betogingen in oktober leidden ook tot erg veel verkeershinder

Geluk bij een ongeluk is volgens De Geest dat de actie op woensdag en niet op donderdag wordt gehouden. ,,De ochtendspits op woensdag is normaliter minder druk dan die van donderdag. Daarnaast wordt het redelijk weer, dat is ook een pluspunt. Maar als ze echt héél langzaam gaan rijden, dan zal het verkeer hoe dan ook snel vast komen te staan.’’

Met name het boerenprotest van 1 oktober leverde een verkeerschaos op toen trekkers massaal richting Den Haag (Malieveld) reden. 

Bekijk hieronder onze video's over de boerenprotesten.

  1. Noodkreet uit slachterijen: ‘Is het nog wel veilig om te gaan werken?’
    PREMIUM
    coronavirus

    Noodkreet uit slachterij­en: ‘Is het nog wel veilig om te gaan werken?’

    Bedrijven en werknemers in de slachtsector willen dat het kabinet meer maatregelen neemt om een dreigende besmettingsgolf in slachthuizen in te dammen. Vanavond werd bekend dat bij Vion in Groenlo 147 van de 657 werknemers besmet zijn met corona. Personeel in andere slachthuizen twijfelt of het nog wel veilig is om aan het werk te gaan, en vraagt zich af wie zich bekommert om de vaak kwetsbare arbeidsmigranten.