Volledig scherm
Overvaller Kruidvat De Linie in Apeldoorn. © Politie

Apeldoorn geteisterd door overvaller

Apeldoornse winkelcentra waren de afgelopen weken meerdere malen doelwit van brutale roofovervallen. Zowel de politie als de winkeliers doen er alles aan om de dader te vinden. „We moeten geen middel schuwen in het opsporen van de dader."

Gistermiddag werd Apeldoorn opnieuw opgeschrikt door een overval. Dit keer was drogisterij Trekpleister aan het Mercatorplein het slachtoffer. Het was de vijfde overval in anderhalve week. De afgelopen twee maanden werden er al negen overvallen gepleegd in Apeldoorn.

De politie kon nog niet aangeven of er een verband is tussen de overval op de Trekpleister en de eerdere zaken. Het signalement van de overvaller op het Mercatorplein komt wel overeen met dat van de man die wordt gelinkt aan verschillende andere overvallen.

De politie heeft inmiddels een aantal beelden uit een bewakingsvideo verspreid. Daarop is een man duidelijk herkenbaar zichtbaar. Hij draagt een donker trainingspak met daaronder een grijze trui met een capuchon. De politie spreekt over een licht getinte man van ongeveer 1.80 meter lang. De overvaller bedreigde in het Kruidvat-filiaal de caissière met een wapen en deed vervolgens een greep in de kassa. De man ging vervolgens op de fiets vandoor. Hij wordt in ieder geval ook gelinkt aan overvallen op de Big Bazar aan de Mariastraat en de Kruidvat aan de Hofstraat (beiden op 13 juni).

Camera's

Naar aanleiding van de overvallen heeft de gemeente besloten dat de bewakingscamera's, waar de winkeliers een jaar geleden al om vroegen, er nu eindelijk komen. „Ik heb burgemeester Berends afgelopen dinsdag gesproken en hij heeft beloofd dat we camerabewaking krijgen. Nog voor de dagen korten, rond eind september, begin oktober hangen er negen mobiele camera's op Eglantier," vertelt Jos Diependaal, voorzitter van winkeliersvereniging Eglantier. 

Op de vraag of hij tevreden is met deze preventiemaatregelen antwoordt Diependaal: „Of het genoeg is weet ik niet. Meer blauw op straat is natuurlijk ook belangrijk. We moeten geen middel schuwen om de veiligheid te waarborgen in onze winkelcentra. 

Volgens Diependaal zit de schrik er goed in bij de ondernemers. „We hebben veel appcontact met elkaar. Iedereen reageert op wat er gistermiddag weer is gebeurd. Het moet niet gekker worden! Hoe stoppen we dit? Wat een lef! Wat bizar! Het zijn allemaal reacties die voorbij komen in de groepsapp."

Foto dader geprint

De ondernemers zijn alert en houden een extra oogje in het zeil. Een foto van de verdachte ligt bij sommige winkeliers uitgeprint achter de toonbank. Ook wordt de foto veel gedeeld via de app. „Het kan nooit lang meer duren, voordat hij gepakt wordt. Hij staat er zo duidelijk op!"