Apenpokkenvirus voor het eerst in Nederland vastgesteld
Het apenpokkenvirus is voor het eerst in Nederland vastgesteld bij een persoon. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Dat geeft geen informatie over leeftijd, geslacht en woonplaats van de persoon. Het RIVM verwacht dat er nog meer mensen besmet geraakt kunnen zijn.
‘Zoals verwacht is het eerste geval van apenpokken nu ook in Nederland vastgesteld. Er volgen er ongetwijfeld meer. Wij nemen dit uiterst serieus, daarom is het goed dat het RIVM het virus monitort en ook nauw contact heeft met de buitenlandse collega’s’, twitterde minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) over de besmetting.
Tekst gaat verder onder de tweet
Het virus komt oorspronkelijk voor in West- en Midden-Afrika. Af en toe duikt het op in andere landen, maar dan gaat het om een enkel geval van iemand die kort ervoor in Afrika is geweest en misschien nog iemand heeft besmet. Er werd altijd van gedacht dat het zich niet snel van mens op mens zou verspreiden. Daar lijkt de voorbije weken echter verandering in te zijn gekomen.
Tekst gaat verder onder de interactieve kaart
De eerste gevallen van het apenpokkenvirus zijn ook opgedoken bij onze zuiderburen. Daarnaast doken er al enkele gevallen op in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Italië, Zweden, de Verenigde Staten, Canada en Australië. In Spanje staat de teller inmiddels op 30 besmettingen, waarvan de meeste personen besmet lijken te zijn geraakt tijdens een saunabezoek.
Brandhaard
Het virus heeft zich mogelijk (onder meer) verspreid via het internationale homofestival Darklands eerder deze maand in Antwerpen. Dat evenement - een van de grootste festivals voor homo’s ter wereld - is ook bij Nederlanders populair. De gezondheidsdienst van de Belgische regering heeft drie besmettingen herleid naar het festival.
Er is reden om aan te nemen dat het virus werd binnengebracht door festivalbezoekers uit het buitenland, aldus Darklands verder. De overheid heeft de organisatie gevraagd de duizenden bezoekers te informeren over de besmettingen. Zo vragen ze om nog steeds waakzaam te zijn, omdat het virus een incubatieperiode tot 21 dagen heeft. Wie symptomen of een vermoeden van besmetting heeft, moet zo snel mogelijk hulp zoeken.
100.000 doses vaccin
Nederland heeft ongeveer 100.000 doses van het vaccin tegen pokken beschikbaar. Maar er ligt nog geen besluit over het gebruik van het middel, en zo ja, wie dat vaccin dan zouden krijgen. Volgens het RIVM is er eerst ‘meer tijd nodig om in kaart te brengen hoe groot de verspreiding van het virus is. Maar we gaan ervan uit dat het verder verspreid is dan we nu in beeld hebben'.
,,Daarbij komt nog dat we nog niet precies weten hoe lang de incubatietijd van het virus is, mogelijk is deze drie weken”, aldus een woordvoerster. ,,Zodra we een beter beeld van de omvang hebben kunnen we bepalen hoe we de doses vaccins het beste in kunnen zetten.”
Sinds 1974 niet meer toegediend
Het apenpokkenvirus is waarschijnlijk goed te bestrijden met het vaccin tegen pokken. Het kan besmetting voorkomen, en bij mensen die net positief zijn getest, kan het vaccin ervoor zorgen dat de klachten beperkt blijven.
In Nederland wordt het pokkenvaccin sinds 1974 niet meer toegediend. Dankzij het middel zijn de pokken verdreven uit westerse landen. Doordat er niet meer ingeënt wordt, lopen nu vooral mensen van onder de 50 jaar risico het apenpokkenvirus op te lopen.
Hoe weet je of je het virus hebt?
De verschijnselen van een besmetting met apenpokken lijken op die van een besmetting met pokken - een ziekte die niet meer voorkomt in de wereld door het succes van vaccinatie ertegen - maar verloopt in het algemeen veel milder. De ziekte begint vaak met koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en moeheid, meldt het RIVM.
Mensen kunnen het virus oplopen door nauw huidcontact, bijvoorbeeld door een open wondje van iemand aan te raken. Virusdeeltjes kunnen ook op bijvoorbeeld beddengoed zitten. ,,Wanneer je verdachte plekjes op je lijf ziet is het verstandig om in ieder geval je huisarts te bellen en in sommige gevallen contact op te nemen met een SOA-lijn", zegt een woordvoerster van het RIVM.
Bij eerdere uitbraken van het apenpokkenvirus begon de huiduitslag op het gezicht. ,,We zien nu dat de eerste blaasjes zich voornamelijk bevinden rond de geslachtsdelen en de anus. Dat is anders dan we gewend zijn van het virus. Het wordt overgedragen door huid-op-huid contact, dus wees daar alert op.” Onder de apenpokkenpatiënten zijn opvallend veel mannen die seks hebben met andere mannen. Door nauw contact tijdens de seks zijn ze mogelijk besmet geraakt.
Spoedvergadering voor WHO
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft besloten tot een spoedvergadering vanwege de plotselinge wereldwijde uitbraak van apenpokken. Deskundigen gaan zich vrijdag buigen over de vraag of er alarm moet worden geslagen, zo is vernomen bij de organisatie. De WHO zou een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang kunnen uitroepen, menen waarnemers.
De WHO-experts bespreken verder de verspreiding van het virus, de mogelijkheden van vaccinatie en het hoge aandeel besmette mannen die seks hebben met mannen, melden Britse media.
Dat mensen schrikken van dit virus omdat de zeer recente coronacrisis nog vers in het geheugen zit, noemt viroloog Marion Koopmans bij talkshow Op1 begrijpelijk. ,,Zo’n bericht zou voor die tijd waarschijnlijk een regeltje verborgen in een krant zijn geweest.” Volgens haar gebeurt een virusuitbraak zoals deze ‘regelmatig, wekelijks sowieso’. Tegelijk noemde zij het belangrijk dat ‘hier de gezondheidsdiensten hun werk doen en opsporen’.
Kijk onze video's over het apenpokkenvirus in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ongeneeslijk zieke Claudia laat door donaties droom van haar gezin uitkomen: ‘Niemand pakt ons dit af’
Genezing behoort voor Claudia (43) niet meer tot de mogelijkheden, maar mooie herinneringen maken nog wel. Naasten én onbekenden schonken massaal duizenden euro’s en die gaan vooral richting de kinderen. ,,Ik wil dat zij het goed hebben.” -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
23
Uithuisplaatsingen onzorgvuldig: ‘Geen één onderzocht dossier op orde’
Feitenonderzoek dat voorafgaat aan gedwongen uithuisplaatsingen is niet zorgvuldig genoeg. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzocht 45 uithuisplaatsingen, in geen enkele zaak was dat volledig op orde. -
PREMIUMmet video21
Parlementaire enquête naar gaswinning Groningen begint met verhoren: onderzoek onder tijdsdruk
De parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de aardgaswinning in Groningen begint met haar openbare verhoren. Er is haast, want de volgende enquêtes staan al te trappelen om ook te beginnen. -
met video
Hoe herken je apenpokken en hoe loop je ze op?
De eerste gevallen van het apenpokkenvirus zijn nu ook opgedoken in Nederland. Eerder doken al enkele gevallen op in België en andere westerse landen. Hoe weet je of je het virus hebt, en wat zijn de kwaaltjes die ermee gepaard gaan?
-
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Apenpokken in Duitsland,België en Frankrijk, ‘Grote kans dat zeldzame virus ook naar Nederland komt’
Ook in Duitsland en Frankrijk zijn gevallen van apenpokken ontdekt, nadat gisteravond en vannacht al besmettingen in België werden vastgesteld. In Nederland is voor zover bekend geen melding binnengekomen van apenpokken, maar ‘de kans is groot dat het hier wel degelijk komt’, zegt Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid.