Apotheken begonnen met verkoop zelftesten corona
VIDEODe eerste zelftesten zijn sinds vandaag beschikbaar bij enkele apotheken. Ze kosten rond de 9 euro en de verwachting is dat ze ‘op afzienbare termijn’ bij alle apotheken te koop zijn, aldus het ministerie van Volksgezondheid. In de loop van april komen deze zelftesten ook bij supermarkten en drogisten te liggen. De uitslag van een zelftest is na een kwartier bekend.
Het ministerie van Volksgezondheid keurde vorige week twee tests versneld goed waarmee mensen zichzelf kunnen testen op het coronavirus. Het gaat om antigeentesten van de bedrijven Roche en Biosynex.
De hoop is dat door de laagdrempelige zelftesten meer besmettingen worden ontdekt. ,,De potentiële vangst van het aantal positieve gevallen wordt zoveel groter dat het opweegt tegen die enkele keer dat een test slecht wordt afgenomen of dat een positieve testuitslag niet wordt gemeld bij de GGD”, zegt De Jonge.
Grootverpakking
De zelftesten kosten 8,95 euro en zijn per stuk verpakt. Dat was nog een hele klus, want de zelftesten werden aan apothekers geleverd in grootverpakkingen van 25 stuks. De antigeentesten van Roche werden tot voor kort alleen gebruikt onder toezicht van professionele zorgverleners. Het is aan de apothekers om de zelftesten per stuk te verpakken met een duidelijke bijsluiter voor consumenten.
In het pakketje zit een steriel verpakt wattenstaafje en een buisje met de testvloeistof. Nadat je je neus hebt gesnoten en je handen hebt gewassen, stop je het wattenstaafje in beide neusgaten om het vervolgens terug in het buisje te stoppen. De uitslag lijkt een beetje op een zwangerschapstest. Er staat één streepje ter controle of de test goed is gegaan. Als er binnen een kwartier een tweede streepje verschijnt, ben je positief getest.
Extra test
Toch zijn de sneltesten niet voor iedereen geschikt. Ze zijn voornamelijk bedoeld voor mensen zonder klachten, die wellicht toch met het virus rondlopen. Zo kunnen besmettingen vroeg ontdekt worden. Wanneer iemand wel klachten heeft of positief test met een zelftest, is er alsnog een PCR-test nodig bij de GGD.
Er komen ook zelftesten beschikbaar voor het onderwijs en het bedrijfsleven. De overheid betaalt de testen voor het onderwijs. Het kabinet draagt 250 miljoen euro bij aan de zelftesten voor bedrijven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
GGD Tilburg start pilot met corona-thuistesten
-
Zelftest naar verwachting vanaf volgende maand voor een tientje in supermarkt te koop
Het kabinet hoopt dat mensen vanaf volgende maand zelf een coronasneltest kunnen afnemen. Het idee is dat de zogenoemde antigeentesten beschikbaar komen voor werkgevers en voor het onderwijs, maar ook voor ongeveer een tientje in winkels komen te liggen. -
6 tips16
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
PREMIUM39
Particuliere schooltjes schieten als paddenstoelen uit de grond, soms vragen bij financiering
Particuliere schooltjes schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Ouders kiezen, aangejaagd door corona, steeds vaker voor deze kleinschalige alternatieven voor regulier onderwijs. De vraag blijft alleen of die hun zaakjes wel financieel op orde kunnen krijgen en houden. ,,Het bedrijfseconomische plaatje is meestal niet vol te houden.’’ -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente.
-
PREMIUM
Mark (44) krijgt ongevraagd drugs opgestuurd in een vreemde envelop: ‘Ik ben me rot geschrokken’
's-Heerenhoek -
-
-
VIDEO
Studenten teleurgesteld dat colleges online blijven: ‘Dit duurt te lang’
Studenten zijn teleurgesteld dat hogescholen en universiteiten nog langer dicht blijven. Ze vinden het frustrerend dat het wankele welzijn van veel studenten niet zwaar genoeg telt om het hoger onderwijs gedeeltelijk te heropenen. ,,Nu wordt eind april genoemd, met allerlei mitsen en maren. Dit duurt te lang.’’ -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal.