Volledig scherm
Schwung werkt in Den Bosch al bij 50 verkeerslichten. © copyright Olaf Smit

App zet verkeerslicht op groen voor fietsers

VIDEOWeleens jaloers op de stadsbussen die altijd groen licht krijgen? Een nieuwe app voor fietsers zet het licht op groen als je eraan komt.

De bedrijven Infoplaza en Vialis hebben de app Schwung getest en zijn nu klaar voor de grootschalige verspreiding. In Den Bosch zijn gisteren alle vijftig verkeerslichten voorzien van software om te kunnen communiceren met de app Schwung. Ook in Enschede is een verkeerslicht al slim gemaakt. En de bedrijven praten ook met Breda en Hilversum om de verkeerslichten voor fietsers daar geschikt te maken voor Schwung.

De app werkt alsof je een heel lange arm hebt om op het knopje te duwen. Via gps en de dataverbinding van de smartphone 'ziet' het verkeerslicht dat je eraan komt en probeert het de verkeerslichten zo te regelen dat het licht voor fietsers op groen springt tegen de tijd dat je er bent. ,,Of het blijft wat langer op groen als je er bijna bent,'' zegt software-ontwikkelaar Sven Boor van Infoplaza. ,,Het kan zijn dat auto's dan iets langer moeten wachten voor rood.''

Bussen en auto's

Sinds gisteren is de app al door meer dan duizend fietsers in Den Bosch gedownload. Hoe meer fietsers de app gebruiken, des te meer invloed hebben ze op de verkeerslichten. Boor verwacht dat veel gemeenten de Brabantse stad zullen volgen. ,,In het hele land worden verkeerslichten aangesloten op internet. Zo kun je ze veel eenvoudiger regelen. Ook de bussen en de auto's krijgen soortgelijke apps.''

De app is er voor Androïd en iOS. Als de app draait, kan de telefoon worden opgeborgen. De software ontdekt zelf dat er wordt gefietst en gaat dan de verkeerslichten op de route op groen proberen te zetten.