Volledig scherm
Het huis van Ineke © Google Street View

Appelgroen huis verscheurt buurt Den Helder: ‘Ik vecht tot het eind’

De sfeer in een Den Helderse woonwijk is tot een dieptepunt gedaald vanwege de kleur van het huis van Ineke van Amersfoort (82). De vrouw heeft haar woning appelgroen laten verven en daaraan ergeren omwonenden zich groen en geel. De gemeente eist dat ze het pand overschildert. ,,Waar bemóéien ze zich mee?’’

Al anderhalf jaar houden de muren haar elke dag bezig. Al even lang slaapt ze slecht en voelt ze onrust. Toen Van Amersfoort zo’n 40 jaar geleden haar huis betrok, sierde zalmroze verf de buitenmuren. De kleur paste in de wijk, waar alle woningen een pasteltint hadden.

Het zachtroze werd echter snel vies, merkte ze. Één kant van het huis krijgt nauwelijks zon, waardoor de muren snel vochtig en mossig worden. Daarom gaf ze de muren door de jaren heen meerdere donkerdere kleuren. Dan hoefde haar ex, die haar schilderwerk doet, de boel minder vaak bij te werken. De huidige look is geïnspireerd op de Granny Smith-appel.

Afzichtelijk, vinden de buurtbewoners. Als de zon op Van Amersfoorts huis schijnt, zitten zij naar eigen zeggen met een groene gloed in de kamer. Wat sommigen van hen betreft mag de woning zelfs afbranden, zeiden ze tegen lokale media. De gemeente is het met de buurt eens; het huis van Ineke valt uit de toon en moet worden overgeverfd.

Volledig scherm
© Google Street View

Vrolijk

Over haar lijk, dacht ze. Van Amersfoort maakte bezwaar en mocht vandaag nog één keer bij de bezwarencommissie uitleggen waarom ze het groen zo mooi vindt. Haar belangrijkste punt: als rood en blauw mogen - en die mogen -, mag appelgroen ook.

De vrouw snapt niet waar de buurt zich druk om maakt. ,,Ik word gewoon vrolijk van die kleur’’, zegt ze tegen deze site. ,,Andere woningen zijn zwart of grijs, dat vind ik hartstikke lelijk. Maar daar klaag ik toch ook niet over? Als ze zich aan iets ergeren, moeten ze hun rolgordijn naar beneden doen.’’

Quote

In wat voor dictatuur leven we in Den Helder?

Ineke van Amersfoort

Ineke dacht bovendien oprecht dat ze met haar appelkleur juist handelde. Het huis was hiervoor korte tijd een soort zeeblauw, omdat degene die de verf voor haar had gekocht niet wist wat appelgroen was. Omdat de kleur te fel bleek, koos ze snel een lichtere tint. ,,In de zon is het bijna geel.’’

De bezwarencommissie doet over zes weken uitspraak. Voor Van Amersfoort ziet het er niet roos-, of liever gezegd appelkleurig uit. Maar de vrouw peinst niet over een gang naar de verfwinkel - en inmiddels wel over een gang naar de rechter. ,,In Nederland bemoeit iedereen zich tegenwoordig maar met elkaar’’, zegt ze. ,,In wat voor dictatuur leven we in Den Helder? Doe wat je zelf wilt. Ik vecht tot het einde.’’

  1. Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    De zogeheten ‘Green Deal’ van de Europese Commissie gaat milieuorganisaties niet ver genoeg. Greenpeace noemt de plannen die Brussel heeft om de EU te verduurzamen onvoldoende en te vaag. Volgens Milieudefensie houdt de commissie nog te veel taboes in stand. ,,Meer CO2-belasting heffen en intussen doorgaan met het uitdelen van tientallen miljarden subsidies voor olie, gas en kolen is dweilen met de kraan wagenwijd open’’, meent directeur Donald Pols.
  2. Nobelprijswinnaar én regeringsleider verweert zich tegen klacht Rohingya-genocide

    Nobelprijs­win­naar én regerings­lei­der verweert zich tegen klacht Rohingya-genocide

    De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, waar Gambia en Myanmar vandaag voor de tweede dag op rij tegenover elkaar staan, het beleid van haar land met betrekking tot de islamitische minderheid van de Rohingya hoogstpersoonlijk verdedigd. De beschuldigingen van Gambia aan het adres van Myanmar geven volgens haar een ‘volstrekt onvolledig en misleidend beeld’ van de situatie.