Volledig scherm
Een jonge vrouw appt op de fiets in Den Haag © ROBIN UTRECHT

Appverbod fiets: politie jaagt op jongeren, pakkans zal ‘hoog’ zijn

De politie gaat appende en bellende fietsers vanaf maandag rigoureus op de bon slingeren. Met name jonge fietsers riskeren een prent. De politie hoopt hiermee een discussie op het schoolplein te stimuleren.

Vanaf 1 juli is appen of bellen op de fiets strafbaar. De boete bedraagt 95 euro, exclusief administratiekosten. ,,De lijn is: meteen bekeuren”, zegt de hoogste man bij de verkeerspolitie, Egbert-Jan van Hasselt, in een interview met het AD. ,,Dit appverbod heeft zó veel aandacht gekregen in de politiek, kranten, radio, televisie en sociale media. Iedereen is op de hoogte of zou dat moeten zijn.”

Van Hasselt mikt daarbij met name op de jeugd. Driekwart van de jongeren tussen 18 en 24 jaar gebruikt soms tot regelmatig zijn smartphone op de fiets, blijkt uit recent onderzoek van Deloitte. Van Hasselt verwacht dat een bon van 95 euro indruk gaat maken. ,,Voor jongeren is dat héél véél geld, zij zullen dat zeker vertellen tegen vrienden. Dat brengt een discussie op het schoolplein op gang of met ouders. Die zullen immers ook niet blij zijn. Het is gevaarlijk en asociaal om je te laten afleiden door je telefoon en alleen met jezelf bezig te zijn en niet met het verkeer.”

Pakkans omhoog

Uiteraard moeten dan wel veel jongeren op de bon worden geslingerd. Dat gaat gebeuren, belooft Van Hasselt. Het appverbod komende tijd extra prioriteit boven andere verboden. De politie verwacht dan ook dat het aantal bonnen voor afleiding in het verkeer flink - vorig jaar 81.000 in totaal - flink gaat stijgen. ,,Reken er op dat de pakkans flink omhooggaat en gevoeld zal worden.”

Van Hasselt zegt dat het verbod goed te handhaven valt. Scepsis van politievakbonden hierover deelt hij niet. Alle 25.000 agenten op straat op 1.000 verkeersagenten zullen actief speuren naar appende fietsers en overtreders bekeuren. Wel denkt de politie dat het een tijd zal duren voordat appen en bellen op de fiets sociaal-maatschappelijk even onacceptabel is als rijden met drank op. ,,De politie kan dit niet alleen, dit is ook iets voor ouders en docenten.” 

Hij wijst op de Bob-campagne. ,,Die begon in 2001 eveneens langzaam. Ik zie dit verbod als een investering in toekomstige weggebruikers. De jongeren van nu zijn de volwassenen en ouders van later.”

Lees ook: Hoge prioriteit voor appverbod: ‘We gaan meteen bekeuren’ (Premium)

Is appen op de fiets echt zo gevaarlijk? Prof. dr. Stefan van der Stigchel (Universiteit Utrecht) legt uit waarom je deze video beter niet fietsend kan kijken:

Volledig scherm
Egbert-Jan van Hasselt, de hoogste verkeersagent bij de Nationale Politie © Erik van 't Woud