Appverbod fiets: politie jaagt op jongeren, pakkans zal ‘hoog’ zijn
De politie gaat appende en bellende fietsers vanaf maandag rigoureus op de bon slingeren. Met name jonge fietsers riskeren een prent. De politie hoopt hiermee een discussie op het schoolplein te stimuleren.
Vanaf 1 juli is appen of bellen op de fiets strafbaar. De boete bedraagt 95 euro, exclusief administratiekosten. ,,De lijn is: meteen bekeuren”, zegt de hoogste man bij de verkeerspolitie, Egbert-Jan van Hasselt, in een interview met het AD. ,,Dit appverbod heeft zó veel aandacht gekregen in de politiek, kranten, radio, televisie en sociale media. Iedereen is op de hoogte of zou dat moeten zijn.”
Van Hasselt mikt daarbij met name op de jeugd. Driekwart van de jongeren tussen 18 en 24 jaar gebruikt soms tot regelmatig zijn smartphone op de fiets, blijkt uit recent onderzoek van Deloitte. Van Hasselt verwacht dat een bon van 95 euro indruk gaat maken. ,,Voor jongeren is dat héél véél geld, zij zullen dat zeker vertellen tegen vrienden. Dat brengt een discussie op het schoolplein op gang of met ouders. Die zullen immers ook niet blij zijn. Het is gevaarlijk en asociaal om je te laten afleiden door je telefoon en alleen met jezelf bezig te zijn en niet met het verkeer.”
Pakkans omhoog
Uiteraard moeten dan wel veel jongeren op de bon worden geslingerd. Dat gaat gebeuren, belooft Van Hasselt. Het appverbod komende tijd extra prioriteit boven andere verboden. De politie verwacht dan ook dat het aantal bonnen voor afleiding in het verkeer flink - vorig jaar 81.000 in totaal - flink gaat stijgen. ,,Reken er op dat de pakkans flink omhooggaat en gevoeld zal worden.”
Van Hasselt zegt dat het verbod goed te handhaven valt. Scepsis van politievakbonden hierover deelt hij niet. Alle 25.000 agenten op straat op 1.000 verkeersagenten zullen actief speuren naar appende fietsers en overtreders bekeuren. Wel denkt de politie dat het een tijd zal duren voordat appen en bellen op de fiets sociaal-maatschappelijk even onacceptabel is als rijden met drank op. ,,De politie kan dit niet alleen, dit is ook iets voor ouders en docenten.”
Hij wijst op de Bob-campagne. ,,Die begon in 2001 eveneens langzaam. Ik zie dit verbod als een investering in toekomstige weggebruikers. De jongeren van nu zijn de volwassenen en ouders van later.”
Lees ook: Hoge prioriteit voor appverbod: ‘We gaan meteen bekeuren’ (Premium)
Is appen op de fiets echt zo gevaarlijk? Prof. dr. Stefan van der Stigchel (Universiteit Utrecht) legt uit waarom je deze video beter niet fietsend kan kijken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Stoornissen Donny M. waren bekend, maar instanties waren vooral met eigen taken bezig: 'Niet de juiste zorg’
-
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal. -
PREMIUMVIDEO
Verkeersdeskundige: ‘Appverbod heeft enkel zin als politie controleert’
Appen - maar enkel al het vasthouden van je telefoon - op de fiets is vanaf aanstaande maandag verboden. De vraag is: in hoeverre gaat de politie dit controleren? Volgens verkeersdeskundige Ruud Hornman heeft de regel alleen zin als op iedere straathoek een politieagent staat. -
Video
Appverbod? Deze Tukkers zijn gewaarschuwd: ‘Stoppen is lastig’
ENSCHEDE - Al fietsend een whatsappje sturen wordt vanaf volgende week een peperduur geintje, als het app- en belverbod ingevoerd wordt. De boete? 95 euro. Wij waarschuwden Tukkers alvast op straat. "Dit is wel naar, zeg.” -
PREMIUMMet video's13
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen.
-
video
Minister: Appverbod voor fietsers gaat minder verkeersslachtoffers opleveren
-
-
-
PREMIUM
Vader overleden Tommy-Boy: ‘Niet aangereden als hij had opgelet’
Na de dood van zijn 13-jarige zoon maakte Michael Kulkens (49) er zijn missie van: zorgen dat fietsers hun telefoon met rust laten. Vanaf maandag krijg je een boete van 95 euro als je hem gebruikt. -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente.