Arabisch jongetje (10) duikt zonder familie op bij tankstation: ‘Alleen uit Syrië gekomen’
Een Syrisch jongetje dat in zijn eentje naar Nederland zou zijn gereisd, klopte dinsdag aan bij een tankstation langs de A67. Het enige wat hij bij zich had, was een plastic tas met kleding. Hij was mager en had een grote scheur in zijn jas. Hij had geen papieren of documenten bij zich.
Het jongetje, Youssef genaamd, was volgens de Helmondse wijkagent Frans Wagemakers het tankstation binnengelopen om daar in het Arabisch te vragen of de politie gebeld kon worden. De vrouw aan wie hij het vroeg, een medewerkster van het tankstation die toevallig ook Arabisch sprak, schakelde daarop de hulpdiensten in. Het jongetje kreeg iets te eten.
‘Baba’ en ‘mama’
,,Dankzij de tolk kon ik het gesprek aangaan en vertelde hij over de bijzondere reis die hij zonder zijn ouders had gemaakt vanuit Syrië. De tranen liepen over zijn wangen toen hij vroeg of ik kon zorgen dat zijn 'baba’ en 'mama’ ook naar Nederland konden komen. Ik gaf hem een troostbeertje en zei dat ik hem het antwoord op zijn vraag niet kon geven", vertelt wijkagent Wagemakers.
,,Het verhaal dat hij vertelde, zou zomaar eens heel plausibel kunnen zijn. Hij beweert dat hij uit een opvangkamp uit Syrië komt en dat hij met een vrachtwagen deze kant op is gekomen. Smokkelaars vragen heel veel geld. Ouders kiezen er dan voor om hun kind veilig te stellen en zelf later na te reizen.”
Smokkelaars vragen veel geld
Of die informatie klopt, is volgens de politie niet duidelijk. Het is niet bekend hoe de jongen precies in Helenaveen terecht is gekomen en hoe lang hij over zijn reis zou hebben gedaan. Het komt volgens de politie vaker voor dat jonge kinderen alleen naar Nederland vluchten. ,,Maar zo jong en alleen als dit jongetje komen we gelukkig niet vaak tegen", laat Marco van Rossum weten, woordvoerder van de politie.
Als dat gebeurt en een kind dus alleen arriveert, wordt Nidos ingeschakeld, een stichting die als onafhankelijke partij de voogdij regelt voor minderjarige vluchtelingen. Woordvoerster Elsbeth Faber legt uit hoe dat werkt: ,,Jonge kinderen worden in eerste instantie direct in een gezin geplaatst als blijkt dat er geen ouders zijn. Wij vragen dan de voogdij aan. Er wordt asiel aangevraagd, er wordt uitgezocht hoe de omstandigheden zijn en we kijken of er familie in beeld is.”
Noodgezinnen
In het geval van Youssef is er direct gezocht naar een pleegfamilie. ,,In noodsituaties zijn er altijd gezinnen beschikbaar. Van daaruit kijken we verder naar welk gezin een match vormt en ruimte heeft", vervolgt Faber. ,,Als de ouders van het kind later toch naar Nederland komen, vragen wij ontslag van voogdij aan en gaat het kind terug naar zijn familie.” De jongen heeft de nacht doorgebracht bij een pleegmoeder in Tilburg.
Hoe wanhopig moet iemand zijn om zijn of haar 10-jarige zoon alleen de halve wereld over te sturen?
Hoewel dit soort gevallen dus vaker voorkomt, was het voor wijkagent Frans Wagemakers de eerste keer dat hij zoiets meemaakte. ,,Ik hoop dat hij goed terecht zal komen en herenigd wordt met zijn ouders. Toen ik veel te laat na mijn dienst thuiskwam, kon ik het niet laten om even bij mijn eigen kinderen te gaan kijken. Hoe wanhopig moet iemand zijn om zijn of haar 10-jarige zoon alleen de halve wereld over te sturen met niks op zak in de hoop voor een betere toekomst? Ik kan het mij niet voorstellen.”
Kijk hier naar onze meest bekeken video's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
PREMIUM
Ooit op de vlucht, nu gesetteld en happy in het Groene Hart: zo vergaat het oud-statushouders
Een van de laatste asielzoekerscentra in het Groene Hart sluit volgend jaar de deuren. In een jaar moeten de laatste 25 statushouders in Woerden uitvliegen, een baan vinden en een huis krijgen. Asielzoekerscentrum De Stadspoort is dan leeg. Hoe vergaat het oud-statushouders op dit moment? -
promotie
Het was weer fijn langs de lijn: racisme en supportersrellen in amateurvoetbal
Twee wedstrijden in het amateurvoetbal zijn uitgelopen op supportersrellen. In Veen werd een speler racistisch bejegend en bespuugd door fans van de tegenstander. Na afloop brak een grote vechtpartij uit. In Rosmalen bekogelden supporters elkaar met vuurwerk en moest de politie de groepen uit elkaar houden. Daar waren ook Ajax- en Feyenoord-fans bij betrokken. -
Man gewond bij schietincident bij café in Eindhoven
Bij een schietincident aan de Tongelresestraat in Eindhoven is vannacht een man gewond geraakt. Het incident gebeurde in of nabij café-bar Maxim. Wat zich precies heeft afgespeeld, is nog onduidelijk. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf.
-
PREMIUM
Tragisch levensverhaal over Almeloër: ‘De oorlog heeft hem tot een stille man gemaakt’
Zo’n 24.000 Duitsers werden na de Tweede Wereldoorlog in Nederland geïnterneerd en tot staatsvijand verklaard, ongeacht politieke overtuiging of gedrag. Bert Hinnen, oud-burgemeester van Wijhe, reconstrueerde het tragische levensverhaal van een van hen: zijn oom Richard Bauer uit Almelo. „De oorlog heeft hem tot een stille man gemaakt.” -
PREMIUM54
Kilometergeld voor duizenden dooie mus: helft werknemers krijgt geen reiskostenvergoeding
Miljoenen werknemers hebben niets aan een verhoging van de maximale kilometervergoeding, zoals het kabinet wil. Dat komt doordat velen helemaal geen reiskostenvergoeding krijgen, zo blijkt uit onderzoek van de FNV, de grootste vakbond van Nederland, die de afspraken over reiskostenvergoedingen in de cao’s onder de loep nam. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10.