In de buurt van Katwijk werd onder meer een stuk bouwmateriaal met een muurschildering uit de Romeinse tijd aangetroffen.
Volledig scherm
In de buurt van Katwijk werd onder meer een stuk bouwmateriaal met een muurschildering uit de Romeinse tijd aangetroffen. © Provincie Zuid-Holland

Archeologische vondsten? Wen er maar aan!

In Katwijk is een Romeinse weg gevonden, voor de Portugese kust werd een scheepswrak ontdekt. Voor liefhebbers van geschiedenis en archeologie was het vanochtend heerlijk wakker worden. En geen zorgen. Er ligt nog genoeg in onze eigen Nederlandse bodem.

,,Wen er maar aan. Elk jaar worden we nog verrast door wat er uit de grond komt”, zegt Daan Raemaekers, hoogleraar archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. ,,Bij archeologie denken we vaak aan de piramides in Egypte of tempels uit de Romeinse tijd. Hele spectaculaire dingen in verre landen. De Nederlandse geschiedenis is misschien wat minder spectaculair, omdat je het minder ziet in het straatbeeld, maar vanaf de prehistorie was dit een druk bevolkt gebied. Omdat het nog steeds druk is, wordt er veel opgegraven. En dat zijn echt niet alleen nieuwe zinnetjes in de geschiedenis van Nederland, maar soms zelfs hele hoofdstukken.”

Quote

Bij archeolo­gie denken we vaak aan de piramides in Egypte of tempels uit de Romeinse tijd, maar ook in Nederland wordt er veel opgegraven

Daan Raemaekers , Hoogleraar archeologie

Vorig jaar bijvoorbeeld werden er in Tiel, op bedrijvenpark Medel, graven uit verschillende periodes gevonden. Uit de Romeinse tijd, de Bronstijd (2000 tot 1200 voor Christus), het neolithicum (van 5300 tot 2000 voor Christus). Op zich nog niet zo bijzonder misschien, behalve dat men tot voor kort niet wist dat er ooit mensen hadden geleefd. Raemaekers: ,,En dan blijkt opeens dat het in veel periodes een belangrijke locatie was.”

Spectaculair

Een deel van een houten paal die ooit langs de kant van de Romeinse weg stond.
Volledig scherm
Een deel van een houten paal die ooit langs de kant van de Romeinse weg stond. © Provincie Zuid-Holland

En ook het nieuws in Katwijk leert historici weer veel. Vandaag werd bekend dat hier een 125 meter lange Romeinse weg van bijna 2000 jaar oud is gevonden, met daarlangs onder meer een grafveld, dakpannen en een stuk bouwmateriaal met pleisterwerk en een schildering erop. Raemaekers moest lachen toen hij de foto’s zag. ,,Omdat het niet heel spectaculair oogt. Je moet de context weten. We spreken van de Romeinse tijd, maar dat betekent niet dat mensen zich als een Romein gingen gedragen. Veruit de meesten bleven doen wat ze altijd deden. Maar dakpannen en beschilderde muren, dat zijn kenmerken van een typisch Romeins huis. Daar heeft iemand gewoond die onderdeel was van de Romeinse samenleving, misschien wel contacten had tot in Italië. Dat komen we niet vaak tegen.”

Het gekke is: talrijke ontdekkingen zijn inmiddels al gedaan, maar nog niet onderzocht. In de Flevopolder liggen honderden scheepswrakken te wachten tot iemand ze bestudeert. De droogte van deze zomer maakte oude patronen zichtbaar, zoals sporen van een burcht in Noord-Laren, waar niets mee is gedaan. ,,Archeologen besteden bijna al hun tijd aan terreinen die bedreigd zijn, omdat er een weg of nieuwbouwwijk komt. Die burcht in Noord-Laren ligt in een weiland. Daar kan men over tien of twintig jaar ook nog mee aan de slag.”

Voor de Portugese kust werd een scheepswrak gevonden dat onder meer dit kanon met zich meevoerde.
Volledig scherm
Voor de Portugese kust werd een scheepswrak gevonden dat onder meer dit kanon met zich meevoerde. © REUTERS