Arme tiener wordt agressief in rijkere buurt
Tieners uit achterstandswijken worden er niet beter van als ze verhuizen naar een rijkere buurt. Sterker nog: ze worden depressief en gaan meer probleemgedrag vertonen.
Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Jaap Nieuwenhuis van de TU Delft. Problemen in achterstandswijken worden vaak aangepakt door de buurt sociaal-economisch te mengen. Het idee hierachter is dat buurtbewoners met lagere inkomens en opleidingen zich kunnen optrekken aan buren die het sociaal-economisch beter doen. Maar jongeren die naar een rijkere buurt verhuizen, vertonen daarna juist méér probleemgedrag.
De studie Being Poorer Than the Rest of the Neighborhood toont aan dat wanneer jongeren verhuizen van een arme buurt naar een relatief rijke buurt, zij meer last hebben van depressie, angststoornissen, agressief gedrag en conflicten met hun ouders.
Weinig baat bij welvarende buren
Die bevindingen gaan in tegen het algemene geloof dat het juist goed is om jongeren uit achterstandsbuurten te verhuizen naar betere buurten en te mengen met jongeren uit rijkere gezinnen.
Vijf jaar lang werden jongeren uit heel Nederland tussen de 12 en 16 jaar oud gevolgd en hielden de onderzoekers onder meer veranderingen bij in het inkomen van hun ouders, hun verhuisgeschiedenissen en veranderingen in de mate van probleemgedrag. Jongeren uit armere wijken lijken weinig baat te hebben bij meer welvarende buren.
Het grotere contrast tussen hun eigen sociaal-economische situatie en die van de rest van de buurt lijkt te leiden tot meer problemen. Een verklaring hiervoor is dat jongeren hun eigen situatie vergelijken met die van hun meer welvarende buren, waardoor hun relatief benadeelde sociaal-economische positie wordt bevestigd. Als zij dit als oneerlijk ervaren, kan het zich uiten in probleemgedrag.
'Investeer in onderwijs'
De studie toont volgens onderzoeker Nieuwenhuis aan dat het mengen van wijken niet per definitie tot positieve resultaten leidt. Volgens de onderzoeker zou het beleid van de overheid zich vooral moeten richten op het vergroten van kansen op opleiding en werk van jongeren, niet door te mengen, maar door te investeren in onderwijs.
Afgelopen maand constateerde sociologe Emily Miltenburg van de Universiteit van Amsterdam al dat arme huishoudens die naar rijkere buurten worden verplaatst daar sociaal-economisch geen baat bij hebben.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nog een hersenbloeding door gevaarlijk illegaal afslankmiddel Iomax
Het illegale afslankmiddel Iomax heeft in Nederland nog een slachtoffer gemaakt. Een vrouw van in de 40 kreeg een hersenbloeding na het slikken van de gevaarlijke pillen. -
6
Weer meer kankerdiagnoses in 2022, maar aantal mensen met darmkanker daalt
Het aantal patiënten dat een kankerdiagnose kreeg, is vorig jaar verder toegenomen naar 124.000. Vooral huidkanker stijgt hard. Het risico op darmkanker neemt juist af. -
42,3 miljard dollar300
Recordwinst voor Shell: consument betaalde de hoofdprijs, winst gaat naar de aandeelhouders
Olie- en gasconcern Shell heeft in 2022 een recordwinst van 42,3 miljard dollar (38,4 miljard euro) geboekt. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met de nettowinst van een jaar eerder. Het Britse bedrijf profiteerde vorig jaar van de hoge prijzen van olie en gas door de oorlog in Oekraïne. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op?
-
PREMIUMTENNET
Hoogspanning rond miljardendeal: verkoopt Nederland zijn 'kip met de gouden eieren'?
Personeel van staatsbedrijf TenneT is fel gekant tegen de voorgenomen opsplitsing van het bedrijf. Op dit moment onderhandelt het kabinet daarover met de Duitse regering. Bij die deal staan tientallen miljarden op het spel. -
-
-
Groot onderzoek op spoedeisende hulp: welke patiënten kunnen met zorg op afstand naar huis?
Tientallen ziekenhuizen onderzoeken vandaag of patiënten die op de spoedeisende hulp binnenkomen met zorg op afstand meteen weer naar huis kunnen. Ze willen weten wat nodig is om een ziekenhuisopname te voorkomen. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker.