Volledig scherm
Vrej(5) en Jemma (3), twee Armeense kinderen die vandaag worden uitgezet © prive

Armeens gezin uitgezet ondanks politieke discussie

Ondanks het coalitie-overleg over een uitzetstop voor asielkinderen, is het Armeense gezin Grigoryan vanmiddag toch uitgezet. De rechter wees vanmorgen al twee verzoeken van het gezin af. ,,De moeder is radeloos.”

In Den Haag vergaderden vanochtend de fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen over de wens van drie van die partijen (CDA, D66 en ChristenUnie) om de regels van het kinderpardon  soepeler toe te passen. D66 en CU pleitten er voor de het begin van de bijeenkomst nog voor om totdat die discussie, die nog maanden kan duren, afgerond is, geen asielkinderen meer uit te zetten.

De Armeense familie Grigoryan (vader, moeder, drie kinderen), wiens uitzetting voor het begin van de middag gepland (13.10 uur)  stond, putte daar nieuwe hoop uit. Hun advocaat startte voor het weekend al twee spoedprocedures bij de rechtbank. Die werden vanochtend rond 11.00 uur afgewezen. ,,Beide verzoeken die de familie hadden gedaan zijn afgewezen. Dat betekent dat ze kunnen worden uitgezet. Het ene verzoek was op basis van medische gronden, ten aanzien van de dochter. Het andere verzoek was een algeheel bezwaar tegen de feitelijke uitzetting, ten aanzien van de hele familie’’, aldus de rechtbank. De rechter spreekt zich daarmee alleen uit over de gevoerde procedures en de beoordeling van de immigratiedienst IND, niet over de politieke discussie.

Het gezin is vanochtend in het detentiecentrum in Zeist opgehaald en naar luchthaven Schiphol vervoerd. Daar werden ze aan het begin van de middag op een vliegtuig richting Armenië gezet.  Volgens PvdA-politica en kinderrechten activiste Esther van Dijken is het gezin ‘radeloos'.  ,,De moeder belde me voor vertrek nog vanaf Schiphol. Totaal radeloos", vertelt ze aan deze site. Van Dijken zet zich al enkele jaren in voor het in Nederland houden van ‘pardon-kinderen’. ,,De moeder is in paniek. Haar dochter heeft medische begeleiding nodig die in Armenië niet voor handen is. Er is sowieso niets voor hen geregeld daar. Ze komen er vannacht aan en worden dan door de Nederlandse marechaussee, die meevliegt, overgedragen aan de Armeense autoriteiten.”

Van Dijken begrijpt niet dat de uitzetting gewoon doorgaat. ,,We vragen nu niet om een ingelijste verblijfsvergunning voor dit gezin, wel om even een pas op de plaats te maken. Zij hebben het nieuws over de politieke discussie ook gehoord. Ik kan dan niet uitleggen waarom ze nu wel direct weg moeten.” 

De vlucht waarmee het gezin zou vertrekken, kampte met vertraging. Het toestel vertrok uiteindelijk om 14.04 uur.

Gisteravond hield een groep mensen bij het centrum in Zeist nog een avondwake tegen de uitzetting. Op Schiphol worden geen acties meer verwacht. 

Wel roept de organisatie De Goede Zaak, die al vaker campagne heeft gevoerd voor asielkinderen, Nederlanders op om staatssecretaris Harbers (asielzaken) nog voor 13.10 uur een email te sturen met daarin het verzoek de uitzetting niet te laten doorgaan.  ,,In deze onrustige politieke situatie moet hij leiderschap tonen en de uitzetting tenminste opschorten", mailt de organisatie.

Volledig scherm
Shushan(8), Vrej(5) en Jemma (3)worden vandaag uitgezet. © prive