Volledig scherm
Archiefbeeld. Een Armeense jongen bij een toespraak tijdens de herdenking van de slachtoffers van de Armeense genocide. © anp

Armeense genocide herdacht in Amsterdam

Enkele honderden mensen hebben zaterdag in Amsterdam de volkenmoord op de Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog herdacht. Armeense, Koerdische en Aramese sprekers stonden stil bij de dood van honderdduizenden Armeniërs in het Ottomaanse Rijk, in 1915. De tocht van het Museumplein naar het Beursplein verliep zonder incidenten, aldus een van de organisatoren.

Turkije, de opvolger van het Ottomaanse Rijk, weigert te erkennen dat er genocide is gepleegd op de Armeniërs. Volgens de organisatie van de herdenking hebben mensen van de Turkse ambassade foto's gemaakt tijdens de betoging.

Armeniërs, maar ook de Verenigde Naties, het Europees Parlement en een aantal landen waaronder Nederland duiden het bloedbad aan als volkenmoord door nationalisten. Turkije houdt vol dat de omgekomen Armeniërs slachtoffer waren van oorlogshandelingen.

Subsidie
Zaterdag werd bekend dat Turkije de Europese Unie heeft gevraagd de subsidie in te trekken voor een concertreeks van het Dresdner Sinfoniker over de Armeense genocide. De hoofdbestuurder van het Duitse orkest spreekt van een ,,aanval op de vrijheid van meningsuiting''. Volgens Markus Rindt heeft het EU-agentschap dat de subsidie toekent informatie over de concerten van zijn website verwijderd.

Het Dresdner Sinfoniker wil Aghet (Armeens voor catastrofe) opvoeren ter gelegenheid van de honderdste gedenkdag voor de honderdduizenden Armeniërs die omkwamen. Het Dresdense orkest wil het stuk, waaraan een Turkse, een Armeense en een Duitse componist meeschreven, niet alleen in Dresden, maar ook in Istanbul en Jerevan spelen.

Intrekken
De Turkse permanente vertegenwoordiger bij de EU heeft de unie verzocht de subsidie in te trekken, maar volgens de Duitse krant de Dresdner Neueste Nachrichten blijft het agentschap het project steunen.