'Arnhemse Jihadrapper Marouane B. gedood in Syrië'
updateDe 22-jarige Arnhemse Syriëganger Marouane B. is mogelijk om het leven gekomen tijdens een veldslag met de dit jaar opgerichte jihadisten groep Tahrir al-Sham uit Syrië. Dat schrijft zijn vriendin op Facebook. B. zou met haar verloofd zijn.
Ze meldt op de pagina dat ze bericht heeft ontvangen dat Marouane tijdens gevechtshandelingen is overleden. Ze vraagt of Allah haar verloofde wil accepteren. De gemeente Arnhem kan het bericht niet bevestigen. Enkele weken geleden kwamen er ook berichten naar buiten over de Arnhemse Syriëganger. Hij zou toen tijdens een zelfmoordaanslag zijn omgekomen.
Advocaat Barbara Klunder geeft aan dat zij de berichten over de dood van haar cliënt heeft ontvangen, maar dat ze zijn dood nog niet officieel kan bevestigen.
Volgens ingewijden kan het bericht over de dood van de van terroristische activiteiten verdachte Marouane B. ook een bewuste afleidingsmanoeuvre zijn. Ze nemen zelfs het woord 'truc' in de mond. ,,Wanneer de overheid denkt of er van uitgaat dat B. dood is, maakt dat de kans voor hem om ongemerkt naar Nederland terug te keren wellicht groter’’, zeggen zij.
Geruchten
De geruchten rond de mogelijke dood van B. werden de laatste weken steeds sterker omdat vrienden geen contact meer met hem kregen. Tijdens een vraaggesprek met deze krant in juli hield Marouane B. er al rekening mee dat hij de strijd niet zou overleven. B. sprak van een groot offensief van de groepering waarbij hij zich had aangesloten. De kans dat hij als grondsoldaat zou overlijden achtte hij groot. Hij zou als een martelaar sterven en leek zich daar geen zorgen over te maken.
,,Mocht ik overlijden, dan sterf ik met een glimlach, want een glimlach om een nederlaag is een eindoverwinning’’, aldus B. tijdens een 'Facebook-interview' met deze krant in juli. Sindsdien werd er niet veel meer van B. vernomen.
Marouane B. vertrok op 18-jarige leeftijd vanuit Arnhem om in Syrië zijn 'broeders en zusters te bevrijden van de tiran Assad'. Het was zijn plicht als moslim om te gaan, schreef hij vanuit Syrië. Deze zomer liet hij weten terug te willen naar Nederland, om zijn rechtszaak bij te wonen. Die staat nog steeds gepland voor 30 januari 2018. Van D. is intussen teruggekeerd in Arnhem. De twee stonden bekend als rapper.
Vertrek
De maanden voor het vertrek naar het oorlogsgebied veranderde B. volgens zijn moeder zienderogen. Eerst wilde hij vrouwen die bij zijn moeder in Arnhem-Zuid op bezoek kwamen niet meer groeten. Later liet hij zich niet meer zien als er vrouwen in huis waren. En samen met Van D. bekeek B. gruwelijke filmpjes over wandaden van Syriëgangers.
B. hield via sociale mediakanalen als Whatsapp, Twitter en later vooral Facebook contact met Nederland. Naarmate Islamitische Staat meer grond verloor leek hij rekening te houden met een gedwongen terugkeer. Hij stuurde van de zomer een brief naar het openbaar ministerie waarin hij de hoop uitsprak dat hij een eerlijk proces zou krijgen.
Terugkeer
Toch leek er op den In aanloop naar zijn terugkeer leek B. tegen zijn imago als terrorist een charmeoffensief te zijn gestart. Zo lanceerde hij liedjes op YouTube, publiceerde hij een open brief aan de rechtbank en zocht hij volop contact met de media.
De liedjes gaan voornamelijk over leuke meisjes en de liefde en in beeld verschijnt steevast 'Free Maru-One'. Met een van de nummers trok hij de aandacht, omdat hij zich daarin rechtstreeks tot zijn moeder richt.
Oorlogsgebied
B. werd verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en de voorbereiding van terroristische misdrijven. Volgens een radicaliseringsdeskundige had B. op een stevige straf van enkele jaren kunnen rekenen. Hij poseerde ooit trots met een Kalashnikov in zijn hand voor een man die was opgehangen. Die foto is volgens de expert het onomstotelijke bewijs dat B. in het oorlogsgebied was.
Ook heeft hij diverse keren via Twitter dreigende taal richting Nederland geuit. Als de Nederlandse staat 'onze bevolking' met vliegtuigen zou aanvallen, zou zijn groepering de Nederlanders aanvallen'.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
MET VIDEO
Arrestatie op treinstation Leiden, perrons weer vrijgegeven door politie
De politie heeft een persoon opgepakt na een melding van een verdacht persoon met een wapen in een trein. De perrons op station Leiden Centraal werden uit voorzorg leeggehaald voor de politieactie. Er is geen wapen aangetroffen bij de verdachte. -
met video
Zomerweer maakt plaats voor frisse wind, plensbuien en onweer
Na een zonnige zondag verandert het weer. Morgen krijgen we te maken met stevige buien, met kans op donder en bliksem. Vanaf morgenavond steekt een frisse wind op. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
Stikstofbeleid
Koeien blijven uit protest in de stal
Boeren houden op maandag 30 mei hun koeien uit de wei en in de stallen om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Volgens LTO Nederland en Team Agro NL dreigt de koe vanwege verschillende rechtszaken niet meer zonder extra vergunning de wei in te mogen, wat praktisch en juridisch onhaalbaar is.
-
PREMIUM
Na bizarre speurtocht vindt Sebastian zijn Colombiaanse moeder: ‘Hier had ze jaren op gewacht’
Op eigen houtje ging Sebastian Kruis (32) op zoek naar zijn biologische moeder in Colombia. Na een verbijsterende speurtocht vond de Hagenaar haar in een opvang voor oudere daklozen in miljoenenstad Medellín: ,,Tegen iedereen die het horen wilde riep ze: ‘Ik zei het toch, ik zei het toch?’’’ -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Voormalig PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk ziet af van terugkeer
Voormalig PvdA-parlementariër Gijs van Dijk keert niet terug in de Tweede Kamer. Dat heeft hij laten weten aan partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent.