Volledig scherm
. © pzc

Arrestatie ‘Zeeuwse’ terreurverdachte gaat de hele wereld over

VIDEODe arrestatie van de 47-jarige Syriër in het Zeeuwse Kapelle is wereldnieuws. Naast alle landelijke dagbladen en tv-stations werd het bericht ook opgepikt door buitenlandse media. De man wordt verdacht van oorlogsmisdrijven en terroristische aanslagen in Syrië. 

Het nieuws is een kleine 24 uur later de hele wereld over gegaan, van Nigeria tot Groot-Brittannië.  ‘Dutch police arrest suspected al-Nusra Front commander’, kopt The Telegraph.  En: ‘Dutch police arrest Syrian refugee accused of ‘Al-Nusra Front war crimes’, meldt de Arabische site Alaraby.  Ook alle Belgische media maken melding van de arrestatie. ‘Commandant van jihadistische groepering al-Nusra opgepakt in Zeeuws dorp', is er in Het Nieuwsblad te lezen. ‘Commandant al-Nusra’ opgepakt in Zeeland’, kopt De Morgen.

Verder besteden alle Nederlandse media volop aandacht aan de ‘Zeeuwse’terreurverdachte.  Het Reformatorisch Dagblad sprak met de Gereformeerde Gemeente in Kapelle: ,,Gemeenteleden zijn bij het gezin over de vloer geweest. Gezinsleden kwamen in kerkdiensten. Het is allemaal redelijk ingrijpend.”

Meedogenloos

‘Abu Khuder’, zoals hij zichzelf noemt, is geen kleine jongen. Uit een interview met de Engelse krant The Guardian uit 2012 blijkt dat het ‘een van de meest meedogenloze mannen in de Deir el-Zour- provincie’ was.  Hij woonde sinds een aantal jaren in Kapelle en voetbalde bij de plaatselijke voetbalclub. 

De man zou als commandant van een bataljon van het terroristische Jabhat al-Nusra hebben deelgenomen aan de gewapende strijd. Het bataljon waarover de verdachte het commando zou hebben gehad is bekend geworden als Ghuraba’a Mohassan (Vreemdelingen van Mohassan).

Bij de doorzoeking van de woning van de verdachte legde de politie beslag op documenten en gegevensdragers, waaronder een computer en telefoon. De verdachte is dinsdag in verzekering gesteld en wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Den Haag. Deze rechtbank is aangewezen om internationale misdrijven, waaronder oorlogsmisdrijven, te behandelen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”