Volledig scherm
De Cromhoff in Enschede © Google Streetview

Arts (48) ontslagen om verzwijgen moordaanslag

Een verpleeghuis in Enschede heeft onlangs een 48-jarige arts ontslagen, omdat de man had verzwegen dat hij 9 jaar geleden is veroordeeld voor een moordaanslag. Het verpleeghuis had nagelaten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) van de arts te verlangen, omdat dit nog niet verplicht is. De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt de zaak. Dat meldt het AD.

De arts in kwestie werd in 2004 tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld nadat hij in juli 2003 twee junks opdracht had gegeven zijn ex-vrouw met benzine te overgieten en in brand te steken. De junks deden dit voor duizend euro. De zoontjes van de vrouw, destijds 10 en 11 jaar, waren getuige van de aanslag. Het gezicht van de vrouw is sindsdien onherkenbaar verminkt.

De arts heeft bijna twee derde deel van zijn straf uitgezeten en is daarom deels in vrijheid gesteld. De man werkte vanaf juli vorig jaar in het verpleeghuis. Daarnaast werkte hij als homeopathisch arts in een schoonheidskliniek.

Opvallend is dat de reclassering géén bezwaren zag dat de arts al aan de slag was in de zorgsector. Volgens Reclassering Nederland is het aan werkgevers om personeel goed te screenen en was er geen beroepsverbod opgelegd. Bovendien staat de man nog steeds als arts ingeschreven in het BIG-register, waarin de bevoegdheden van zorgverleners staan. Er zou daardoor geen reden zijn geweest om in te grijpen.

Niet standaard informeren naar strafblad
Stichting Livio, waartoe het bewuste verpleeghuis Cromhoff behoort, laat weten dat zij 'op geen enkele manier bekend was' met het verleden van de arts. 'Het is bij ons niet de gang van zaken dat je steevast informeert naar een strafblad', zegt Hans Arnoldy, voorzitter van de Raad van Bestuur van Livio. 'Onze schrik was groot toen we ervan hoorden. We hebben hem erop aangesproken. Hij zei dat hij had willen vertellen over zijn strafblad op het moment dat hij in maart de opleiding zou beginnen. Dat was voor ons reden hem op staande voet te ontslaan.'

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft het verpleeghuis op het matje geroepen. Hij wil bovendien haast maken met de invoering van regels om te voorkomen dat artsen met een omstreden verleden weer geruisloos aan het werk gaan.

Het ontslag is officieel gebaseerd op een vertrouwensbreuk. Livio heeft per 1 januari 2013 verplicht gesteld dat elke nieuwe werknemer van de stichting een VOG moet hebben.