Artsen: Corona komt elke winter terug, net als de griep
Door het coronavirus blijft het ook de komende jaren druk in de Nederlandse ziekenhuizen, vooral in de winter. Artsen denken dat Covid-19 een vergelijkbaar verloop krijgt als de griep. Daarom pleiten ze voor speciaal ‘winterpersoneel’.
Delen per e-mail
,,De golf zal minder groot worden dan nu, maar ’s winters zal corona terugkomen”, zegt Hans Kuijsten, intensivist in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. ,,Je moet toe naar seizoensarbeiders in de zorg.” Kuijsten denkt aan een systeem waarbij mensen in de winter als ‘reservist’ op de ic kunnen werken.
Peter van der Voort, hoofd intensive care bij UMC Groningen, zou in zijn ziekenhuis graag een reserve-ic creëren. ,,Die kun je in normale tijden voor iets anders gebruiken, maar als de nood aan de man komt, als ic. Daarvoor heb je een flexibele schil van personeel nodig dat ook een ic-basis heeft.”
Hoe beleefden de mensen op de intensive care 2020? Deze site sprak met artsen en verpleegkundigen en maakte een uitgebreide reconstructie. ,,Je hebt geen tijd om pauze te nemen, niet eens om te zitten.” (Premium)
Crisis
,,Eigenlijk is elk griepseizoen in het ziekenhuis een kleine crisis”, zegt Simone Gielen, medisch leider acute zorg en intensivist in Bernhoven in Uden. ,,Ik verwacht dat je een golf krijgt met Covid én influenza. Natuurlijk, er komt een vaccin, maar we weten nog niet hoe goed dat werkt, voor wie, en wat het doet voor de verspreiding van het virus.”
Ook Van der Voort noemt een terugkerende wintergolf ‘een reëel scenario’. ,,Het hangt ook af van de vaccinatiegraad. Een voordeel is wellicht dat corona minder snel muteert dan griep en dat vaccins daardoor wellicht effectiever zijn.”
Dr. Ernst Kuipers over de huidige situatie in de ziekenhuizen. Tekst loopt door onder de video....
Ondertussen hebben ziekenhuizen de handen vol aan de tweede golf. Gisteren lagen 2034 coronapatiënten in het ziekenhuis, ruim 400 meer dan twee weken geleden. Tijdens de tweede golf hielpen de ziekenhuizen al 17.000 patiënten op de normale afdelingen en 3.000 mensen op de ic. Dat zijn er bij elkaar inmiddels 40 procent meer dan tijdens de eerste golf, blijkt uit cijfers van stichting NICE.
Daardoor piept en kraakt het, zeggen betrokkenen. ,,We hebben heel weinig vet op de botten”, stelt Armand Girbes, hoofd ic bij UMC Amsterdam. ,,Er zijn te weinig artsen en verpleegkundigen. Dat moet echt anders.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Alsnog griepprik voor gezonde zestiger
Gezonde mensen van 60 tot en met 69 jaar kunnen alsnog een griepprik halen bij hun huisarts. Eerdere tekorten aan dit vaccin zijn inmiddels weggewerkt. -
PREMIUM
Unieke vondst: onbekend schilderij van Nijmegen opgedoken bij Amerikaans veilinghuis
Op een kunstveiling in de Verenigde Staten is een tot nu toe onbekend schilderij van Nijmegen opgedoken. ‘Probably Paris’ stond erbij geschreven, maar kunsthandelaar en -liefhebber Patrick Peeters zag meteen dat het om Nijmegen ging en wist het op de kop te tikken. Kenners noemen het een ‘unieke vondst.’ -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUMvideo
Boeren in de Noordzee, kan dat wel?
Een spectaculair plan van Land- en Tuinbouworganisatie LTO Nederland: leg een eiland aan in de Noordzee, zodat er meer ruimte beschikbaar komt om te boeren. Hoe realistisch is dat? We vragen het Bas Jonkman, hoogleraar Waterbouw aan de TU Delft.
-
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
15
Belastingdienst geeft mensen langer de tijd voor belastingaangifte, storing lijkt bijna verholpen
De Belastingdienst geeft mensen een week langer de tijd om hun belastingaangifte te doen. Door een storing was het al dagen soms niet mogelijk om de aangifte in te vullen. De Belastingdienst lijkt erin geslaagd om de technische storing op te lossen. -
video
Luisteraars geroerd door ode Peter Heerschop aan overleden moeder: ‘Diepe buiging’
Cabaretier Peter Heerschop heeft vanochtend diepe indruk gemaakt met een bijzonder openhartig eerbetoon aan zijn moeder en zijn goede vriend Jeroen van Merwijk. Zijn twee dierbaren overleden afgelopen week allebei. ,,Daar zit ze. Mijn moeder. Ze is dood. Ik kijk naar haar. Ik maak een diepe buiging’’, zei hij in zijn column op Radio 538.