Volledig scherm
Vuurwerk leidt jaarlijks tot veel te veel gewonden, zoals deze meneer in het oogziekenhuis in Rotterdam. © ANP

Artsen roepen massaal op tot vuurwerkverbod

Nederlandse artsen roepen massaal op tot een verbod op consumentenvuurwerk. Achttien verenigingen van onder meer plastisch chirurgen, oogartsen en kinderartsen vinden de huidige viering van oud en nieuw niet in verhouding staan tot de vele gewonden, schade en overlast, zeggen zij in een manifest dat naar kabinet en Tweede Kamer gaat.

Quote

Veel gewonde kinderen keken toe en staken zelf niet eens vuurwerk af

Woordvoerder kinderartsen

De verenigde artsen van Nederland zien een verbod op consumentenvuurwerk als de enige manier om tot een letselvrije jaarwisseling te komen. Het manifest benadrukt dat vuurwerk alleen in handen hoort te komen van professionele organisaties. ,,Met grote professionele vuurwerkshows kan iedereen genieten van het kijken naar vuurwerk, maar wél op een veilige manier,'' staat in het manifest.

Onder meer GroenLinks strijdt al jaren voor een verbod op consumentenvuurwerk en centrale vuurwerkshows als alternatief. De partij wordt gesteund door een groeiend aantal artsenverenigingen van wie ook het initiatief voor dit manifest komt. 

Legaal vuurwerk
Jaarlijks raken vele honderden mensen gewond door vuurwerk. Ruim honderd daarvan lopen blijvend letsel op. Meer dan de helft van het aantal gewonden is het gevolg van gewoon legaal vuurwerk. Naast oogartsen en dokters zijn nu ook de kinderartsen de jaarlijkse vuurwerkellende beu: ,,Kinderen zijn vaak het slachtoffer van vuurwerk", zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

,,En dan ook nog kinderen die toekijken en zelf niet eens vuurwerk afsteken. De verwondingen zijn heel uiteenlopend. Zo werd vorig jaar zelfs een fors aantal kinderen met ernstige astma-aanvallen opgenomen. Dat kwam door de rook van het vuurwerk."

Verzekeraars
Het aantal gemeenten dat vuurwerkvrije zones instelt, neemt elk jaar toe, maar dat is de artsen niet genoeg. De bedoeling was om het manifest ook door verzekeraars te laten ondertekenen die jaarlijks miljoenen aan vuurwerkschade uitkeren. Die partijen vonden een vuurwerkverbod nog te ver gaan.

Meldpunt vuurwerkoverlast
Tegelijk met de lancering van het manifest is het Meldpunt Vuurwerkoverlast vanaf zaterdag weer geopend. Jaarlijks komen daar 70.000 tot 90.000 klachten binnen over legaal en illegaal consumentenvuurwerk. Het aantal is iets afgenomen als gevolg van het groeiende aantal gemeenten dat vuurwerkvrije zones instelt.

Volledig scherm
Vuurwerk op straat zorgt te vaak voor gewonden, vinden de Nederlandse arsten. © anp

De verenigingen die het manifest ondertekenen zijn Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, VISION 2020 Netherlands, de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland, Optometristen Vereniging Nederland, Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, Hoornvlies Patienten Vereniging, de Algemene Nederlandse Vereniging ter Voorkoming van Blindheid, Het Oogziekenhuis Rotterdam, GroenLinks, Het Oogzorgnetwerk, Het Oogfonds, de Oogvereniging, Visio en de NVSHA (Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen).

Meer organisaties, zoals ziekenhuizen en brandwondencentra, worden nog benaderd.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement