Volledig scherm
Hoofdingang van het Ruwaard van Putten ziekenhuis © ANP

'Artsen Ruwaard vertelden familie wel erg snel dat herstel onmogelijk was'

Artsen van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis bespoedigden de dood van patiënten, terwijl deze niet terminaal waren. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport dat in het bezit is van het AD. 'Het is opvallend dat al heel snel aan familie wordt aangegeven dat er geen herstel mogelijk is', schrijven de onderzoekers. 

De dood van enkele patiënten in 2010 was zeer waarschijnlijk te vermijden geweest. In dat jaar stierven op de afdeling cardiologie opvallend veel mensen.

De inschatting dat herstel onmogelijk zou zijn, was 'in een aantal gevallen voorbarig of ten onrechte', citeert het AD uit het rapport. Dit is in opdracht van het ziekenhuis opgesteld door onderzoeksbureau Medirede.

Een groot deel van de twintig hartpatiënten die morfine krijgen, overlijdt binnen een of twee dagen door het snel verhogen van de dosis. De onderzoekers stellen de vraag of er gerechtelijke stappen moeten worden ondernomen. In het ergste geval zouden de artsen kunnen worden beschuldigd van moord of dood door schuld.


  1. Zo bouwde Gerrit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje
    PREMIUM
    Dagboek

    Zo bouwde Ger­rit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje

    Niemand in Drenthe wist wat Gerrit-Jan van D. (67) negen jaar lang uitspookte op zijn boerderij in Ruinerwold. Maar voor zijn online vrienden bracht hij bijna dagelijks verslag uit. Met liefst 1600 foto’s en 80 filmpjes gaf hij hen een bijzonder inkijkje in het uitzonderlijke leven op de hoeve. Daaruit blijkt voor het eerst dat hij in het diepste geheim bouwde aan zijn eigen spirituele centrum. ,,Als het allemaal is geregeld, zal ik vrienden uitnodigen.’’ Dat er ook nog zes kinderen woonden, kreeg al die jaren niemand te horen.