Artsen: Suggestie Kuzu over discriminatie is verkiezingsretoriek

updateUitspraken van DENK-lijsttrekker Tunahan Kuzu, die heeft gesuggereerd dat ouderen met een migrantenachtergrond in de zorg gediscrimineerd worden, stuiten op onbegrip bij artsenfederatie KNMG. ,,Dit past duidelijk in de verkiezingscampagne'', aldus KNMG-voorzitter René Héman.

Kuzu beweerde gisteren in een Facebook livestream van de partij dat bij vragen over levensbeëindiging er bij allochtonen sneller keuzes gemaakt worden. Dat zou hij gehoord hebben van een aantal medisch specialisten. ,,Deze artsen hebben meegemaakt dat bij ouderen met een migrantenachtergrond de stekker er sneller uit wordt getrokken dan bij mensen zonder deze achtergrond." Kuzu zegt dit behoorlijk kwalijk te vinden en er werk van te maken.

Een van de oorzaken ligt volgens hem bij de taalbarrière. ,,Als een arts de opdracht geeft om met je ogen te knipperen en de patiënt dit niet verstaat en dus de opdracht niet uitvoert, zeggen ze dat het geen zin meer heeft."

,,De suggestie van DENK-lijsttrekker Kuzu, dat artsen zieke allochtone ouderen eerder zouden laten overlijden, past duidelijk in de verkiezingscampagne'', zegt KNMG-voorzitter Héman. ,,De gedane bewering herkennen wij zeker niet. Als DENK met een deugdelijke onderbouwing komt, gaan we hier serieus naar kijken.''

Passende zorg

Volgens Héman nemen artsen bij 'passende zorg' in de laatste levensfase juist nadrukkelijk alle verschillende levensbeschouwingen mee. ,,Zo zijn diverse christelijke organisaties en het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten betrokken bij ons rapport 'Niet alles wat kan, hoeft'. Dit alles in het kader van het zorgvuldige medische beleid rond het levenseinde.''

Belangenorganisatie voor ouderen ANBO sluit zich daarbij aan. ,,Even knipperen met je ogen, zo eenvoudig is het gewoonweg niet'', zegt ANBO-woordvoerder Renée de Vries. ,,Patiënten worden goed beschermd door protocollen en deze protocollen maken geen onderscheid in achtergrond.''

Jan Dijkgraaf, lijsttrekker van GeenPeil, roept in een column Kuzu op om met bewijs te komen voor zijn 'walgelijke woorden'.

Enkele medisch specialisten noemen de uitlatingen van Kuzu op sociale media 'onzin', 'misdadig' en 'simplistisch'.

Nuance

In de loop van de middag nuanceert Kuzu zijn uitspraken. ,,Ik wil zeker niet de indruk wekken dat wij alle artsen in Nederland betichten.'' Hij noemt de ophef 'een storm in een glas water'.

Kuzu zegt van een paar gevallen te hebben gehoord waarbij een Nederlandse arts verklaarde dat de patiënt uitbehandeld was, terwijl een collega-arts met dezelfde allochtone wortels als de patiënt juist van oordeel was dat die nog niet was uitbehandeld. Als de arts de taal van de allochtone patiënt niet had gesproken was die 'dus niet meer in leven geweest', aldus Kuzu.

DENK-lijsttrekker Kuzu zegt dat ouderen worden gediscrimineerd.
Volledig scherm
DENK-lijsttrekker Kuzu zegt dat ouderen worden gediscrimineerd. © DENK
  1. LIVE | Brazilië dreigt met vertrek uit WHO, ‘Derde van Amerikanen gebruikte schoonmaakmiddel tegen corona’

    LIVE | Brazilië dreigt met vertrek uit WHO, ‘Derde van Amerikanen gebruikte schoonmaak­mid­del tegen corona’

    Volgende week gaan de basisscholen weer voltijds open, maar wie zijn kinderen toch liever nog even thuishoudt, hoeft niet te vrezen voor de onderwijsinspectie, zegt minister Arie Slob. Tot de zomervakantie kunnen bezorgde ouders op ‘coulance’ rekenen. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zijn mening over het nut van mondkapjes bijgesteld en adviseert het gebruik ervan nu. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus.