Volledig scherm
Op Koningsdag werd op veel plekken in Amsterdam lachgas verkocht. © anp

Artsen zien vaker ‘verlammingsverschijnselen’ door lachgas

Revalidatieartsen waarschuwen dat mensen die extreem veel lachgas gebruiken, verlammingsverschijnselen kunnen krijgen. Ze spreken van een structureel probleem. 

Nieuwsuur vroeg cijfers op bij acht revalidatieklinieken gespecialiseerd in de behandeling van dwarslaesies. In de afgelopen 2,5 jaar zijn daar in totaal dertien patiënten behandeld met ernstige klachten nadat ze lachgas hadden gebruikt.

Gebruikers van lachgas kunnen blijvende schade oplopen, zoals spierzwakte, verminderde conditie en tintelingen in handen en of voeten. Revalidatiearts Wendy Achterberg zegt dat er door gebruik van lachgas een ophoping ontstaat van verkeerde stoffen bij het ruggenmerg, wat zorgt voor schade aan de zenuwen. Het kan onder meer leiden tot spierzwakte en een verminderde balans.

Extreem lachgasgebruik is vooral een probleem in de grote steden. De dertien patiënten werden behandeld in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Groningen. De partydrug lijkt aan populariteit te winnen, en de zorgen nemen toe. 

  1. Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpartij in Amsterdam
    PREMIUM
    TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

    Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpar­tij in Amsterdam

    Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”