Volledig scherm
Foto ter illustratie. Patiënt bij de huisarts. © ANP

Artsenfederatie: laat patiënt gesprek opnemen

KoudwatervreesHet moet voor patiënten makkelijker worden om het gesprek met hun dokter op te nemen. De meeste artsen reageren nog terughoudend; uit angst voor rechtszaken en publicatie op sociale media. Artsenfederatie KNMG komt nu met een handreiking. ,,Overwin je koudwatervrees”.

40 procent van de artsen krijgt van de patiënt te horen dat hij het gesprek wil opnemen, maar de meerderheid twijfelt, werkt beperkt of helemaal niet mee. Tweederde van de dokters zegt voorzichtiger te gaan spreken. Dat blijkt uit een peiling onder ruim 700 dokters door artsenfederatie KNMG. Voorzitter René Héman wil met een nieuwe handreiking zijn collega’s over de streep trekken. ,,Slechts 5 procent wil echt niet, de rest moet zijn koudwatervrees overwinnen.”

Vragen

Quote

In de meeste gevallen wil iemand het gesprek opnemen om ingewikkel­de medische informatie op een rijtje te hebben, of zijn familie op de hoogte te brengen

René Héman, voorzitter KNMG

Sinds minister Schippers (Zorg, VVD) vorig jaar benadrukte dat opnemen wettelijk mág, komen bij de KNMG volop vragen binnen: wat als iemand een deel uit mijn verhaal knipt en op Facebook zet? Wat als ontevreden patiënt met de opname naar de rechter stapt? 40 procent is bang voor juridische consequenties, blijkt uit de peiling. In de handreiking klinken de antwoorden: online publicatie mag nóóit zonder toestemming van de arts en ja, een rechter kan – sporadisch - een opname toestaan als bewijsmateriaal.

Héman: ,,In de meeste gevallen wil iemand het gesprek opnemen om ingewikkelde medische informatie op een rijtje te hebben, of zijn familie op de hoogte te brengen. Bijna iedereen heeft inmiddels een smartphone en gebruikt die om van alles vast te leggen, óók een gesprek met de dokter. We vragen wel: meld het vooraf om de vertrouwensrelatie goed te houden.”

Samenvatting

Om te voorkomen dat een arts zich ongemakkelijk voelt, kan hij zelf over de opnamemogelijkheid beginnen, schrijft de KNMG. Héman: ,,Je kunt dan iemand vragen waarom hij het wil vastleggen. Soms blijkt het dan ook niet nodig op alles op te nemen en volstaat het inspreken van een samenvatting op het eind.”

De Patiëntenfederatie is blij dat de KNMG artsen én ziekenhuizen nu aanspoort opnames te omarmen. Uit eerder onderzoek blijkt dat eenderde van de patiënten bij het verlaten van de spreekkamer alweer is vergeten wat de dokter zei, vaak door spanning en emotie. Als zij naderhand de informatie terug kunnen luisteren, profiteert de arts daar ook van, zegt de KNMG: vervolggesprekken verlopen beter en vlotter.