Asbest vrijgekomen na zeer grote brand in Vorden: ‘Dit is een ramp’

Twee bedrijven aan de Handelsweg in Vorden zijn vanmiddag verwoest door een zeer grote uitslaande brand. Daarbij is asbest vrijgekomen, bevestigt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). De brandweer meldde eind van de middag dat de omgeving ruim is afgezet. 

Vanwege de grote hoeveelheid rook die vrijkwam, is een NL-Alert verzonden en zijn omliggende woningen en bedrijven ontruimd. Treinverkeer tussen Zutphen en Winterswijk is bij Vorden tot nader order stilgelegd.

De brand brak rond 13.45 uur uit in een loods van een autobedrijf op het bedrijventerrein aan de oostzijde van Vorden. Pas kort voor 18.00 uur kon de brandweer het sein brand meester geven en kon het nablussen beginnen. 

Quote

Ik begrijp heel goed dat de betrokke­nen in de omgeving er erg van zijn geschrok­ken

Marianne Besselink, burgemeester Bronckhorst

De brandweer deed onderzoek naar de aanwezigheid van schadelijke stoffen en bevestigde rond 19.30 uur dat er asbest is vrijgekomen. Er is beraad tussen betrokken instanties over vervolgstappen waaronder het informeren van getroffen bewoners.  

‘Echt verschrikkelijk’

Al snel werd ‘s middags duidelijk dat het ging om een  ‘zeer grote brand’ in het pand, waar meerdere auto’s stonden. De vlammen sloegen om zich heen, waardoor ook een naastgelegen loods van Plastic Products & More in brand vloog.

Tim Oldehof, een medewerker van het laatstgenoemde bedrijf, was vrij toen hij bericht kreeg over de situatie. ,,Ik sprong meteen in de auto. Toen ik aankwam zag ik al dikke rookwolken en wist ik dat het foute boel was. Dit is een ramp, echt verschrikkelijk.’’ De personen die in het pand waren, stonden toen al veilig buiten, meldt de VNOG. 

Volledig scherm
De brand in Vorden van boven. © Persbureau Heitink
Volledig scherm
De loods van het autobedrijf in Vorden staat in lichterlaaie. Enorme rookwolken trekken over het bedrijventerrein. © GinoPress B.V.

Burgemeester Marianne Besselink is aangedaan door de brand: ,,Ik begrijp heel goed dat de betrokkenen in de omgeving er erg van zijn geschrokken. We moeten nu bekijken wat er precies in de rook zit. Er wordt onderzocht hoeveel van de omgeving nu moet worden afgezet. We werken heel hard aan het inzichtelijk krijgen van de benodigde vervolgstappen.’’ 

Trein

Op enkele honderden meters van de brand ligt het treinspoor van Zutphen naar Winterswijk. In eerste instantie reden de treinen op dit traject tussen Vorden en Lichtenvoorde-Groenlo met aangepaste snelheid vanwege de brand, maar even na 15.00 uur werd het treinverkeer toch volledig stilgelegd. Pas na 18.30 gingen de treinen weer rijden. Ook werd de N319 vanwege de brand afgesloten.

Weinig water

Omdat er weinig water in de omgeving beschikbaar was, werden speciale tankwagens en een watertransportsysteem van de brandweer opgeroepen. Met zo’n systeem kan water over een afstand van 500 meter worden getransporteerd.

De brand woedt op het bedrijventerrein aan de oost-kant van Vorden. Hier staan voornamelijk bedrijfspanden, maar ook een aantal woningen: