Volledig scherm
PREMIUM
Niet alleen opdrachtgevers maar ook sommige asbestsaneerders zoals Foppe de Haan zeggen veel goedkoper het kankerverwekkende spul te kunnen verwijderen. © Marco Okhuizen

'Asbestbranche houdt iedereen voor de gek'

Strengere regels drijft de prijzen voor het opruimen van het kankerverwekkende asbest steeds verder op. Saneerders verschuilen zich achter de gezondheidsrisico’s, maar de weerstand groeit tegen het gemak waarmee dat gebeurt. ,,De asbestbranche houdt iedereen voor de gek,’’ zegt hoogleraar Besturen en Veiligheid Ira Helsloot.

Even een vensterbank weghalen. Het is minder dan een uur werk en een sloper kan het klusje al klaren voor 280 euro. Maar zodra er asbest in verwerkt zit, gaat de geldmeter lopen, ondervonden ze bij de Nijmeegse woningbouwcorporatie Talis. De huidige regels schrijven voor dat de ruimte dan hermetisch met een tent moet worden afgesloten. Dat slopers alleen in de bekende witte pakken met een masker de ruimte in mogen. Met speciale machines moet worden voorkomen dat vervuilde lucht wordt vermengd met schone. Er is een douche nodig voor de werknemer. En uit eindmetingen moet blijken dat er geen asbestvezel is achtergebleven bij het opruimen. Totale kosten: 1750 euro.