Volledig scherm
PREMIUM
Niet alleen opdrachtgevers maar ook sommige asbestsaneerders zoals Foppe de Haan zeggen veel goedkoper het kankerverwekkende spul te kunnen verwijderen. © Marco Okhuizen

'Asbestbranche houdt iedereen voor de gek'

Strengere regels drijft de prijzen voor het opruimen van het kankerverwekkende asbest steeds verder op. Saneerders verschuilen zich achter de gezondheidsrisico’s, maar de weerstand groeit tegen het gemak waarmee dat gebeurt. ,,De asbestbranche houdt iedereen voor de gek,’’ zegt hoogleraar Besturen en Veiligheid Ira Helsloot.

Even een vensterbank weghalen. Het is minder dan een uur werk en een sloper kan het klusje al klaren voor 280 euro. Maar zodra er asbest in verwerkt zit, gaat de geldmeter lopen, ondervonden ze bij de Nijmeegse woningbouwcorporatie Talis. De huidige regels schrijven voor dat de ruimte dan hermetisch met een tent moet worden afgesloten. Dat slopers alleen in de bekende witte pakken met een masker de ruimte in mogen. Met speciale machines moet worden voorkomen dat vervuilde lucht wordt vermengd met schone. Er is een douche nodig voor de werknemer. En uit eindmetingen moet blijken dat er geen asbestvezel is achtergebleven bij het opruimen. Totale kosten: 1750 euro.

  1. Christelijke koepel: ‘homogenezing’ komt voor in Nederland en moet verboden worden

    Christelij­ke koepel: ‘homogene­zing’ komt voor in Nederland en moet verboden worden

    De roep om een verbod op zogenoemde ‘homogenezing’ in kerken wordt sterker. LKP, de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging, wil dat de regering paal en perk stelt aan de praktijk, waarbij actief geprobeerd wordt om de geaardheid van kerkgangers te veranderen. ‘Deze behandelingen zijn uiterst schadelijk voor het lichamelijk en geestelijk welzijn van mensen', stelt de organisatie.
  2. Deken daagt advocaat Soerel voor tuchtrechter na optreden bij Jinek

    Deken daagt advocaat Soerel voor tuchtrech­ter na optreden bij Jinek

    Strafadvocaat Nico Meijering moet zich verantwoorden voor de Raad van Discipline, de tuchtrechter voor advocaten, omdat hij zich niet zou hebben gehouden aan een spreekverbod. Meijering mocht zich van de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten niet publiekelijk uitlaten over een geschil tussen zijn kantoor en dat van collega-strafpleiter Stijn Franken. Maar dat deed Meijering wel: bij de talkshow van Jinek sprak de advocaat over de kwestie.