Volledig scherm
Jawed S. richtte zich steeds meer op het geloof © anp

Asielaanvraag Jawed S. jaar geleden al afgewezen

De asielaanvraag van Jawed S., de verdachte van de aanslag op Amsterdam CS, blijkt in augustus 2017 al afgewezen in Duitsland. S. ging echter in beroep en was tijdens deze procedure vrij om te gaan en staan waar hij wilde. Dat stelt het stadsbestuur van Ingelheim, de plek waar S. woonde.

Dat meldt de Duitse krant Wormser Zeitung. Jawed S. kwam in september 2015 terecht in de wijk Mainz-Bingen en werd hier ondergebracht in verschillende jeugdfaciliteiten. In Gau-Algesheim woonde hij tweemaal in een groep voor minderjarige vluchtelingen. Een van zijn toenmalige begeleiders, Hans-Günter Wustmann, mag officieel geen details geven over S.  Hij stelt echter wel dat het 'moeilijk is' als de asielaanvraag wordt afgewezen. ,,Dat trekt de grond onder je voeten.''

'Normaal'

De radicalisering van S. is ook in Duitsland een groot vraagteken. Hij was bijvoorbeeld geen actief lid van de Fatih Sultan-moskee. Volgens het stadsbestuur was S. een normale asielzoeker. Hij zat in een gedeeld appartement met andere vluchtelingen. 

In februari van dit jaar was een lid van het districtsbestuur wel van mening dat 'er iets de verkeerde kant op ging'.  S. had een lange wilde baard gekregen en ging andere kleren dragen. Deze informatie werd eind februari doorgegeven aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De federale recherche in Duitsland zegt geen aanwijzingen te hebben gehad dat S. als een bedreiging gold. 

Volgens de advocaat van S. kwam de verdachte tot zijn daad omdat hij zich beledigd voelde door Geert Wilders vanwege een video die hij enige tijd geleden op het internet heeft geplaatst met cartoons over Mohammed en de door hem aangekondigde cartoonwedstrijd. Eerder werd nog ontkend dat dat de aanleiding was.

Kritiek

Vanuit de Verenigde Staten kwam vandaag kritiek op de Nederlandse aanpak na de aanslag op Amsterdam Centraal. Volgens ambassadeur Pete Hoekstra hadden de Nederlandse inlichtingendiensten meer informatie over Jawed S. moeten delen met Amerika. Op die manier was er sneller duidelijkheid geweest over eventuele andere aanslagen.

„Wij hadden die info in onze databases kunnen stoppen en misschien bepaalde vragen kunnen beantwoorden. Als hij uit Afghanistan komt, weten we dan wie hij echt is?", vraagt hij zich af tegenover de Telegraaf

Toch was er ook ruimte voor complimenten. Zo prees Hoekstra het optreden van de politie, omstanders en medici ter plaatse. Bij de aanslag raakten twee Amerikanen gewond.