Asielcrisis: eerste gemeenten gedwongen tot opvang, nog 2000 plekken nodig
Het kabinet is begonnen met het aanwijzen van gemeenten die verplicht asielzoekers moeten gaan opvangen. Onder meer de gemeente Gorinchem wordt op die manier verplicht mensen op te vangen in een voormalig belastingkantoor.
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielzaken) meldde vrijdagavond in een brief aan de Tweede Kamer dat de opvangcrisis van asielzoekers nog lang niet voorbij is. Ze schreef dat ze ‘verdergaande maatregelen’ moet nemen omdat ze in december nog zeker tweeduizend opvangplekken nodig heeft. ‘De tot nu toe gevolgde werkwijze volstaat niet langer. Dat betekent dat er maatregelen genomen moeten worden die garantie geven op extra opvangplekken’, meldt de brief. Anders bestaat het risico dat vluchtelingen op straat moeten slapen.
Gorinchem verplicht
Vandaag blijkt dat de staatssecretaris daarmee bedoelt dat ze gemeenten gaat aanwijzen die verplicht worden opvang te regelen, een zogenoemde aanwijzing. De gemeente Gorinchem kreeg donderdag al een waarschuwing dat die verplichting er aan zat te komen. Burgemeester Melissant is verbaasd, haar gemeente was juist al bezig om opvang te regelen voor 150 mensen: in een hotelboot. De staatssecretaris wil nu echter dat Gorinchem een voormalig pand van de Belastingdienst gaat gebruiken om asielzoekers op te vangen. Daar werden dit najaar al 300 asielzoekers gehuisvest, maar die opvang is alweer gesloten. ,,Wij doen al heel veel. Geef dan de tientallen, honderden gemeenten die niets doen een aanwijzing", zegt de burgemeester tegen de NOS.
We hebben helaas niet kunnen voorkomen dat het kabinet heeft besloten opvanglocaties in gemeenten aan te wijzen
De staatssecretaris zou nog zeker vier andere gemeenten aanwijzen voor verplichte opvang. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt ‘helaas niet te hebben kunnen voorkomen dat het kabinet heeft besloten opvanglocaties in gemeenten aan te wijzen'. ,,Het is een noodzakelijke oplossing voor de korte termijn om de vluchtelingen opvang te kunnen bieden.”
‘Structurele oplossing’
Maar de VNG stelt ook dat ‘er haast gemaakt moet worden met een structurele oplossing'. ,,Deze oplossing ligt al enige jaren op de plank: het inrichten van vier grootschalige opvanglocaties en kleinere opvanglocaties voor kansrijke vluchtelingen. Wij gaan ervan uit dat een nieuwe regering hier voortvarend mee aan de slag wil gaan.”
De opvangcrisis van asielzoekers duurt al enkele maanden. Sinds de zomer stijgt het aantal mensen dat asiel aanvraagt in Nederland. Elke week melden zich zo'n duizend asielzoekers. Dat komt onder meer door een versoepeling van de reisbeperkingen die er wereldwijd waren vanwege de coronapandemie. Ook moest er plek worden gevonden voor de honderden Afghanen die Nederland evacueerde vanuit Kabul nadat de Taliban daar de macht had overgenomen.
Daarnaast zitten er nog duizenden vluchtelingen in de Nederlandse azc’s vast die al wel een verblijfsvergunning hebben. Zij kunnen niet doorstromen naar een reguliere woning vanwege een andere crisis: die op de woningmarkt. Er is simpelweg nauwelijks woonruimte voor hen beschikbaar.
Het leidde al tot noodopvang op hotelboten en in congrescentra, asielzoekers slapen daar in stapelbedden in snel opgetrokken compartimenten zonder plafond. In aanmeldcentrum Ter Apel kwamen soms zoveel mensen aan op één dag dat ze de nacht moesten doorbrengen op stoelen of op de grond.
Asielcrisis 2015
De vorige keer dat de overheid gemeenten moest aanwijzen die verplicht werden opvang in te stellen was tijdens de grote vluchtelingencrisis in 2015. Toen kwamen honderdduizenden Syriërs via Turkije naar Europa. In meerdere Nederlandse gemeenten werd toen fel geprotesteerd tegen de komst van azc's.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Levenslange celstraffen voor kopstukken moordbrigade ‘in naam van Taghi’
De rechtbank heeft levenslange celstraffen opgelegd aan drie mannen die moorden pleegden op bestelling, vermoedelijk mede in opdracht van Ridouan Taghi. Ook veertien andere verdachten van de moordbrigade kregen jarenlange celstraffen opgelegd. Twee mannen werden vrijgesproken. -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
PREMIUMcolumn
Opvangboot is een warm welkom voor vluchtelingen waar Gouda trots op mag zijn
Gouda gaat honderd vluchtelingen opvangen. Een hotelboot biedt een tijdelijk thuis aan slachtoffers van oorlog of vervolging. Positief nieuws. Vooral omdat er goed nagedacht blijkt te zijn over de juiste condities waaronder dit drijvend azc een plek kan krijgen in Korte Akkeren. -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen.
-
PREMIUMEén jaar geleden
Vlakbij Peter R. de Vries na de fatale schoten: ‘Ik zei alleen tegen hem: Blijf bij ons’
De bewoners van dat stukje Lange Leidsedwarsstraat voorbij de cafés zagen op 6 juli 2021 hoe hun buurtje het decor werd van een liquidatie en daarna in een nationaal rouwcentrum veranderde met soms bizarre taferelen. En sommigen waren erbij, toen Peter R. de Vries daar lag. ,,Ik zei alleen tegen hem: Peter, blijf bij ons.” -
PREMIUM
Syrische vluchtelingen via Belarus naar Budel: ‘De enige optie om uit de hel te komen’
Drie weken geleden zaten ze nog in Minsk, nu in het AZC in Budel. Een groepje Syrische mannen die met hulp van dictator Aleksandr Loekasjenko Nederland bereikten. -
110
Liegende reizigers doen alsof ze handicap hebben om rijen Schiphol te ontwijken
Om de urenlange rijen op Schiphol te vermijden, verzinnen reizigers steeds vaker een handicap om vervolgens gebruik te maken van de speciale assistentieservice. Schiphol ziet dat het aantal assistentie-aanvragen sinds de meivakantie is gestegen met 35 procent, in vergelijking met mei 2019.