Asielkinderen Lili (12) en Howick (13) moeten op 8 september het land uit

videoDe asielkinderen Lili (12) en Howick (13) vertrekken op zaterdag 8 september naar Armenië. Dat vertelden de kinderen zelf in een uitzending van het programma Laat op één. Het vliegtuig voor de kinderen vertrekt over twaalf dagen. 

Volledig scherm
De Armeense kinderen Lily en Howick tijdens de zitting van de Raad van State over hun asielprocedure. © ANP

Lili en Howick kregen de vertrekdatum maandag te horen. In het hoger beroep dat staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers had aangetekend tegen het opnieuw beoordelen van de asielaanvraag van de kinderen, oordeelde de Raad van State vorige week vrijdag al dat hij de aanvraag terecht heeft afgewezen. 

Volgens de Raad van State kunnen de kinderen Nederland na 10 jaar procederen prima verlaten, omdat Armenië een veilig land is en de kinderen niet bedreigd worden of in een mensonterende situatie terechtkomen.

Volgens de Raad van State hoeft de uitzetting niet te worden uitgesteld totdat de staatssecretaris heeft voldaan aan alle voorwaarden die door de Raad voor de Kinderbescherming zijn vastgesteld over huisvesting, school, zorg en begeleiding. Dat betekent dat de kinderen het land moeten verlaten zonder te weten waar ze komen te wonen, waar ze naar school gaan of wie er voor ze gaat zorgen. 

Geen zorg van de moeder

De Armeense autoriteiten en hulpverleningsorganisaties zouden volgens de Raad van State en de staatssecretaris klaar staan voor de kinderen. Moeder Armina is vanwege psychische problemen en een opgelopen trauma niet in staat om voor de kinderen te zorgen. Zij woont zij momenteel in een kleine kamer met slechts een bed. Daar is geen ruimte voor Lili en Howick, aldus kinderrechtenactivisten Esther van Dijken en Brit Borghaerts, die dagelijks contact hebben met de kinderen en hun moeder. Zij zetten zich fel in voor Lili en Howick.

Lili en Howick kwamen in 2008 met hun moeder naar Nederland. Zij waren toen twee en drie jaar oud. Sindsdien zijn ze zestien keer verhuisd en hebben ze op dertien verschillende scholen gezeten. Vorig jaar zomer werd hun moeder in haar eentje uitgezet. De kinderen zaten toen ondergedoken.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!