Volledig scherm
Asielzoekerscentrum De Kruisberg in Doetinchem. © anp

'Asielzoekers in kwart gemeenten welkom'

Circa een kwart van de gemeenten is bereid een asielzoekerscentrum (azc) te huisvesten. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van onderzoek onder 219 gemeenten.

Quote

,,De nood is echt aan de man''

Woordvoerder COA

Het merendeel van de gemeenten staat negatief tegenover de komst van een azc of heeft nog geen standpunt bepaald. 55 gemeenten zeggen wel bereid te zijn met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) te zoeken naar een plaats voor een asielzoekerscentrum.

Het COA zegt zich in een reactie te herkennen in de aantallen die RTL schetst. De overheid heeft dit jaar nog minstens 10.000 plaatsen nodig om de instroom van asielzoekers aan te kunnen. Daarbij is snelheid belangrijk. Het gebruikelijke bestuurlijk overleg met gemeenten en inwoners van zes tot negen maanden vertraagt de vestiging van azc's echter.

Zeshonderd plaatsen
,,De nood is echt aan de man'', aldus de COA-woordvoerder. ,,Iedereen ziet de vluchtelingenproblematiek en begrijpt dat snelheid geboden is.''
Volgens het COA zijn daarvoor asielzoekerscentra nodig met minstens zeshonderd plaatsen. Dat is de ondergrens voor centra die goed rendabel te maken zijn. Een aanbod van de gemeente Woudenberg, die bereid is om maximaal driehonderd asielzoekers op te vangen, wordt om die reden bijvoorbeeld niet aanvaard. ,,We moeten efficiënt met ons budget omgaan'', aldus de COA-woordvoerder.

  1. Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’
    Zeven gewonden

    Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’

    Een racewagen is vanmiddag vermoedelijk met opzet op het publiek ingereden bij de prijsuitreiking van de Autocross Leende in Brabant. Hierbij zijn zeven gewonden gevallen, onder wie een jonge jongen. Het incident gebeurde waarschijnlijk nadat er ruzie was ontstaan omdat de organisatie een race wilde annuleren. De 21-jarige bestuurder van de auto is aangehouden, samen met een tweede verdachte.