Aso-asielzoeker: vastzetten of uitzetten?
Criminele asielzoekers worden soms niet voor de rechter gebracht omdat dat de kans dat ze kunnen worden uitgezet verkleind, blijkt uit interne documenten van de politie. ,,Geen beleid”,stelt minister Blok van Veiligheid en Justitie. Wel een dilemma.
Het is stuitend dat sommige asielzoekers niet worden berecht, omdat dat hun uitzetting zou frustreren
Bij tweederde van de 707 misdrijven in 2016 waarbij een asielzoeker een verdachte was, ging het om een asielzoeker die geen enkele kans maakt op asiel in Nederland. Het zijn inwoners uit zogenoemde veilige landen op de Balkan of in Noord-Afrika. Ze maken zich vooral schuldig aan winkeldiefstal en zakkenrollen, in het geval van één verdachte zelfs 13 keer.
,,Soms worden die zaken geseponeerd vanwege landsbelang, bijvoorbeeld als er een kans is dat een verdachte uitgezet gaat worden”, zo staat in een intern politierapport uit november 2016. ,,De vraag is of dat wenselijk is als de verdachte niet gelijk uitgezet kan worden. Daar geef je het onwenselijke signaal af dat het plegen van een misdrijf niet wordt bestraft tot iemand wordt uitgezet.”
Het rapport werd gisteren, samen met nog 40 andere verslagen en rapporten, openbaar gemaakt door de politie nadat De Telegraaf een beroep had gedaan op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Eind vorig jaar werden vooral Noord-Nederland en Limburg geplaagd door overlast en criminaliteit vanuit azc’s. Die overlast kwam eerst vooral van Albanezen en Georgiërs, later van Marokkanen en Tunesiërs. Die nationaliteiten maken geen kans op asiel, maar tijdens hun procedure hebben ze recht op opvang op een azc.
Geprepareerde tassen
Uit de politieverslagen blijkt dat (winkel)diefstal hun voornaamste bezigheid was. Een marechaussee zag meerdere nachten achter elkaar rond 03.00 uur een groep mannen een azc verlaten om het nabijgelegen Delfzijl in te gaan.
Op een ander azc werd op een kamer van enkele Georgiërs een lijst met adressen van Aldi-filialen aangetroffen. Uit weer andere informatie blijkt dat sommige ‘veilige landers’ beschikken over voor winkeldiefstal geprepareerde tassen en ‘bestellingen’ meekrijgen van derden: grote hoeveelheden opzetstukken voor elektrische tandenborstels en sigaretten.
Het CDA en de PVV reageren onthutst. ,,Het is stuitend dat sommige asielzoekers niet worden berecht omdat dat hun uitzetting zou frustreren. Ik zie helemaal niet dat uitzetting nu wel soepel loopt”, zegt Mona Keijzer (CDA). De PVV wil een kamerdebat over de kwestie. ,,Honderden asielzoekers per maand verdacht. Mega-criminaliteit”, twitterde Geert Wilders.
Geen beleid
Volgens minister Blok (Veiligheid en Justitie) is het ‘geen beleid om criminele asielzoekers niet te vervolgen omdat ze dan moeilijk uit te zetten zijn’. Maar de praktijk is ingewikkeld. Als bijvoorbeeld een Albanees een winkeldiefstal heeft gepleegd en er is een kans hem binnen een paar dagen mee te laten vliegen met een speciale uitzet-charter naar Albanië, geeft de overheid die mogelijkheid soms de voorkeur boven een berechting in Nederland. Die berechting kan namelijk dan nog maanden duren.
Eind vorig jaar gingen rechtbanken in Noord-Nederland over tot snelrecht: in Groningen werden Marokkaanse en Algerijnse asielzoekers pijlsnel tot celstraffen van 4 en 5 weken veroordeeld vanwege zakkenrollen in de stad. Na die straf moeten ze eigenlijk, via vreemdelingenbewaring, worden uitgezet. Maar Marokko en Algerije werken niet mee bij het (gedwongen) terugnemen van hun eigen onderdanen. Daardoor zijn honderden afgewezen asielzoekers de afgelopen maanden op straat gezet en vermoedelijk in de illegaliteit beland.
Door snellere afwijsprocedures en het afschaffen van financiële hulp bij terugkeer is het aantal asielzoekers dat vanuit veilige landen naar Nederland komt scherp gedaald. De gemeenten Weert, Venray en Vlagtwedde (azc Ter Apel) stellen dat de grote overlast van eerder dit jaar voorbij is. De politie Noord-Nederland bevestigt dat beeld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
5 verdachten spoorloos
Dit zijn de overvallers van de ‘miljoenendiamant’ in Maastricht: ‘Mogelijk de Pink Panthers’
De politie heeft gisteren nieuwe beelden verspreid van de opzienbarende overval op de kunstbeurs in Maastricht, waarbij naar verluidt voor vele miljoenen euro’s aan juwelen zijn gestolen. Kunstdetective Arthur Brand houdt er rekening mee dat de verdachten afkomstig zijn van de Pink Panthers, een internationaal opererende kunstbende. -
Dode man gevonden in auto, politie Hengelo vermoedt misdrijf
In het Overijsselse Hengelo is gisteravond een man onder verdachte omstandigheden overleden. De politie dacht in eerste instantie aan een verkeersongeval, maar gaat nu uit van een misdrijf. -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
Omstreden neuroloog Jan Bonte opgepakt voor lekken identiteit undercoveragenten
De omstreden neuroloog Jan Bonte is gisteren bij zijn woning opgepakt op verdenking van doxing. De 50-jarige coronascepticus uit Dalfsen (Overijssel) zou op sociale media de identiteit van één of meerdere undercoveragenten bekend hebben gemaakt. Zijn account op Twitter, gevolgd door bijna 25.000 mensen, is op last van de politie offline gehaald. -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.”
-
Hoogleraar Wim Voermans geeft ongelijk toe na ontslag-beschuldiging Raisa Blommestijn: ‘Een misverstand’
De Leidse hoogleraar Wim Voermans geeft toe dat hij op sociale media ten onrechte heeft gezegd dat rechtsfilosoof Raisa Blommestijn is ontslagen bij de Universiteit Leiden. Dat blijkt niet te kloppen. ‘Die stelling berustte, naar ik nu onlangs heb begrepen, op een misverstand’, zegt de hoogleraar staats- en bestuursrecht in een rectificatie. Blommestijn denkt na over een civiele procedure. ,,Ik ben blij dat hij het heeft rechtgezet, maar de schade is al aangericht.” -
Tweede aanmeldcentrum asielzoekers op plek boerderij in Bant moet druk op Ter Apel verlichten
Er moet een nieuw aanmeldcentrum voor asielzoekers komen in Bant, in de Noordoostpolder. Het gaat om het tweede centrum dat het al maandenlang overvolle centrum in Ter Apel moet ontlasten. Daar worden mogelijk voor de komende dagen weer tenten gebouwd. -
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan.