Volledig scherm
Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en werkgelegenheid © anp

Asscher: Ga debat aan met applaudisserende leerlingen

Leerlingen die applaudisseerden of goedkeurende leuzen riepen na de aanslagen in Brussel moet je niet opgeven. Beter is om juist het debat met ze aan te gaan. Dat zei minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over discriminatie.

De discussie werd dinsdag na de aanslagen in Brussel aangezwengeld door een reeks tweets van yogaleraar Ivar Mol. Ondanks dat het niet bij hemzelf in de klas gebeurde, vroeg hij zich op Twitter af hoe je les moet geven als er leerlingen in je klas staan te applaudisseren.

Het gesprek met zulke scholieren moet echter worden voortgezet, vindt Asscher, want als je niks durft te zeggen, geef je juist toe. ,,Je moet het debat vol aangaan.'' Leerkrachten verdienen daarbij in zijn ogen zo veel mogelijk steun. Leerlingen moet worden geleerd om kritisch te denken en niet maar wat na te papegaaien.

De minister plaatste verder de kanttekening dat er wel oog moet zijn voor de vraag of het gaat om pubers die aandacht vragen of jongeren die echt dreigen te radicaliseren.