Volledig scherm
© ANP/Koen van Weel

Asscher gaat fractie niet vanzelfsprekend leiden

Als vicepremier Lodewijk Asscher lijsttrekker van de PvdA wordt, beslist hij pas na de verkiezingen of hij in het kabinet stapt of in de Tweede Kamer gaat zitten. Asscher zei dat vandaag tijdens het derde lijsttrekkersdebat met Diederik Samsom in Groningen.

Asscher wil na de verkiezingen eerst met de leden overleggen of de partij moet gaan regeren en onder welke voorwaarden. Daarna bekijkt hij waar hij ,,het meest nuttig'' is. Die opstelling wijkt af van die van Samsom, de huidige fractievoorzitter. Die vindt dat de PvdA-leider in de Tweede Kamer hoort.

Asscher en Samsom zijn het er wel over eens wat er moet gebeuren als de PvdA de grootste partij wordt. Dan moet de partijleider premier worden. Volgens de huidige peilingen is die situatie echter onwaarschijnlijk.

In het derde debat, met als thema energie en milieu, viel Asscher Samsom minder aan dan in de eerste twee. Hij sprak zelfs regelmatig zijn waardering voor hem uit. Beiden zijn het erover eens dat er meer geïnvesteerd moet worden in een duurzame toekomst, maar wel ,,stap voor stap'' om economie en werkgelegenheid niet te schaden.

Serieuze zaak
Asscher haalde wel hard uit naar premier Mark Rutte. Volgens hem probeert de VVD-leider te vaak leuk te doen in de hoop daarmee de aandacht van zijn programma af te leiden en zo kiezers te winnen. Volgens Asscher dient politiek ,,een serieuze zaak'' te zijn. Samsom viel hem daarin bij.