Volledig scherm
Lodewijk Asscher © anp

Asscher sluit behoud WW-duur niet uit

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken sluit niet uit dat de WW toch in zijn huidige vorm in stand kan blijven. De werknemers zouden dan wel moeten opdraaien voor de rekening van 1,1 miljard euro per jaar. Werknemers zouden weer een WW-premie moeten gaan betalen. Nu wordt de WW-premie alleen betaald door werkgevers.

Volgens Asscher leidt een WW-premie voor werknemers tot een koopkrachtverlies van 200 euro per jaar voor modale inkomens, zei hij donderdag in de Tweede Kamer. De SP en de ChristenUnie hebben eerder voorgesteld de WW-premie voor werknemers weer in te voeren. Ook de FNV lijkt daar wel voor te porren.

Vakbonden
Asscher gaat het gesprek met vakbonden en werkgevers open in. Hij vertrouwt erop dat ze hun verantwoordelijkheid nemen. Asscher zei dat donderdag bij de behandeling van zijn begroting in de Tweede Kamer. Het kabinet wil met de sociale partners afspraken maken over het bestrijden van de werkloosheid en het weer aan de praat krijgen van de economie.

Volgende week woensdag vindt het eerste overleg plaats, nadat Asscher en premier Mark Rutte enkele weken terug al een verkennend onderhoud hebben gehad met de voorzitters van VNO-NCW en FNV. Het sociaal overleg heeft geen vrijblijvend karakter, zei Asscher. 'Op alle deelnemers rust de plicht om Nederland verder te helpen.'

Asscher zei verder dat het niet verstandig is 'om elkaar de put in te praten.' Hij verwees naar sombere ramingen van De Nederlandsche Bank over de economie van begin deze week. Daarin wordt ook verwezen naar het Akkoord van Wassenaar uit de jaren 80, waarin sociale partners en kabinet succesvolle afspraken maakten om de economische malaise tegen te gaan.

Asscher wil het sociaal overleg 'niet belasten met een deadline'. Wel gaat hij voortvarend de voorstellen uit het regeerakkoord uitwerken. Mocht het regeerakkoord leiden tot ongewenste effecten voor werk of koopkracht, dan zal hij zorgen voor bijstellingen.