Volledig scherm
Asscher © anp

Asscher tegen Turkse: Ga in beroep tegen vonnis

Minister Asscher van Sociale Zaken moedigt Ezra Coskun aan in beroep te gaan tegen het vonnis van een Haagse rechter. Die oordeelde dat Coskun, die arbeidsongeschikt is doordat ze op haar 10de werd aangereden, recht heeft op minder letselschadevergoeding wegens haar geslacht en haar Turkse afkomst.

Volgens de rechter zal Coskun op haar 26ste kinderen hebben en daardoor vervolgens 10 jaar niet werken. Dus zou ze minder inkomstenderving hebben. Asscher wil dat het vonnis wordt getoetst door het College voor de Rechten van de Mens.

Ezra Coskun (20) is door het ongeval arbeidsongeschikt. Ze kwam niet tot een akkoord met Reaal, de verzekeraar van de motorrijder die haar aanreed.

Pieter Heerma van het CDA stelde Kamervragen na het opmerkelijke vonnis van de rechter en in zijn antwoord schrijft Asscher dat toetsing wenselijk is. Ook geeft hij aan dat slechts 10 procent van de Nederlandse vrouwen na het krijgen van kinderen (tijdelijk) stopt met werken.

De familie van Ezra Coskun bereidt een bodemprocedure voor om het vonnis aan te vechten. De familie krijgt in de rechtsgang steun van het Clara Wichmann Proefprocessenfonds. Dat helpt bij procedures over de belangen van vrouwen. Advocaat Arnoud Fuchs, die de familie bijstaat, heeft de indruk dat Reaal tot een vergelijk wil komen.