Volledig scherm
© ANP

Asscher vindt dat 'klassieke Zwarte Piet' moet veranderen

Minister Asscher pleit op zijn facebookpagina zaterdagochtend voor een kinderfeest zonder 'klassieke Zwarte Piet'. De minister van Sociale zaken en onderwijs schrijft dat Zwarte Piet als kwetsend ervarend wordt.

Quote

De discussie zal er echt niet minder door worden

Marc Giling, Pietengilde

De bewindsman schrijft dat zijn houding tegenover het debat is veranderd: ,,Toen ik voor het eerst over de Piet discussie hoorde, in de Amsterdamse gemeenteraad, hoorde ik bij de 90 % die vindt dat zwarte piet moet blijven. Gênante discussie, graag over naar serieuze problemen. Ik denk er nu anders over, dankzij veel gesprekken, dankzij het debat."

Asscher vindt dat we de kleine minderheid die zich gekwetst voelt door zwarte piet niet kunnen negeren en wegzetten als aanstellers en relschoppers.,,Ja, ik vind het goed dat zwarte Piet verandert. Nee, ik vind niet dat de overheid dat moet opleggen. Wel zou het fijn zijn als het debat hierover zonder schelden of dreigen gevoerd kan worden. Daar wil ik graag aan bijdragen."

Rapport
De discussie omtrent zwarte piet laait de afgelopen dagen weer op. Het anti-racismecomité van de VN, bracht vrijdag hun langverwachte rapport over Zwarte Piet uit. Hierin werd de overheid opgeroepen 'actief zijn best te doen'om Zwarte Piet van karaktertrekken te ontdoen die mensen als racistisch ervaren. Hoewel 'die karaktertrekken' niet uitgelegd worden, gaat het dan waarschijnlijk om de dingen die al eerder onderwerp van discussie waren; de gouden oorringen, rode lippen en krompraat.

Even leek het er op dat bij de Amsterdamse intocht van Sinterklaas op 15 november al helemaal geen zwarte pieten meer zouden zijn. Pam Evenhuis, de woordvoerder van de Amsterdamse Sinterklaas, liet zaterdag weten dat dit niet waar is. De gemeente Amsterdam heeft de lezing van de zegsman van de Sint zaterdag bevestigd. Bij de intocht zijn 'gewone' zwarte pieten en schoorsteenpieten met zwarte vegen aanwezig.

Er was verwarring ontstaan over de aanwezigheid van zwarte pieten na het Pietencongres in Culemborg. Een lid van het Sint en Pietengilde vertelde tegen deze krant dat er in Amsterdam geen zwarte pieten zouden meelopen. ,,Sinterklaas is geschrokken van dit bericht. Maar hij heeft mij verzekerd dat Zwarte Piet in Amsterdam gewoon meedoet. De ene helft van de pieten komt als schoorsteenpiet met zwarte vegen en de andere helft komt gewoon als zwarte piet, maar dan zonder andere uitingen als grote oorbellen en rode lippen'', aldus Evenhuis.

Roetveegpieten
Bij de intocht vorig jaar waren er ook al schoorsteenpieten in Amsterdam. Toen was dit aandeel 25 procent. Dat wordt nu verdubbeld. ,,De Sint houdt niet van wafel- of blauwe pieten, maar luistert wel degelijk naar wat er overal leeft'', aldus de woordvoerder van de goedheiligman.

Harald Verwoert van het Pietengilde beweerde zaterdagochtend tijdens het eerste Pietencongres in Culemborg dat er in de hoofdstad alleen nog  roetveegpieten op straat te zien zijn. ,,Dat heeft Amsterdam ons verteld," aldus Verwoert. Vorig jaar was er een mix van zwarte en roetveegpieten. Dat was toen de handreiking van burgemeester Eberhard van der Laan aan de tegenstanders. Het verzet in Amsterdam is vanaf het begin van de Pietendiscussie het grootst geweest: vooral vanuit de grote Surinaamse gemeenschap.

Verwoert is boos over het Amsterdamse besluit: ,,Ik vraag me af of dit een oplossing is, of dat ze de traditie gewoon aan het veranderen zijn." En voorzitter Marc Giling: ,,De discussie zal er echt niet minder door worden."  

Keurmerk
Voor Zwarte Pieten zijn er dit najaar cursussen waarmee ze in aanmerking komen voor een keurmerk, zo werd zaterdagochtend tijdens het congres bekend. De nieuwe professionele Pieten zouden ook oog moeten hebben voor de bezwaren van tegenstanders.

Zo vindt Giling dat Pieten 'geen overdreven dikke lippen moeten hebben'. En ook niet aan 'krompraat' zouden moeten doen.

'Ook Keti Koti nationaal erfgoed'

Het Centrum voor Volkscultuur VIE overweegt Keti Koti voor de nationale lijst van 'immaterieel erfgoed' voor te dragen. Dat werd voor het eerst geopperd tijdens het Pietencongres in Culemborg. Erkenning van Keti Koti (letterlijk: Gebroken Ketenen), het feest waar het einde van de slavernij wordt gevierd, zou tegemoet kunnen komen aan de onvrede in de zwarte gemeenschap, ondere andere vanuit het Landelijk Platform Slavernijverleden.

Dat vindt dat er te weinig aandacht en erkenning voor het Nederlandse slavernijverleden. Het zou ook een tegenwicht kunnen zijn voor de erkenning van het Sinterklaasfeest. Dat staat wel al op die lijst voor 'immaterieel erfgoed': een lijst voor behoud van tradities en culturele gebruiken

  1. ‘Jij nam me mijn lieve Roos af... Je bent een lafaard’
    vader schrijft tramschutter

    ‘Jij nam me mijn lieve Roos af... Je bent een lafaard’

    René Verschuur verloor door de aanslag op een tram in Utrecht zijn dochter Roos (19). Het verdriet gaat nooit meer weg en hij vindt het ondraaglijk dat verdachte Gökmen Tanis maandag wil wegblijven bij zijn proces. Verschuur schreef hem daarom een brief die wij vandaag publiceren. Verschuur voelt zich tot op de dag vandaag schuldig. ,,Nooit nam ze de tram. Ik begon erover”, vertelt hij openhartig in een interview.