Volledig scherm
© anp

Asscher wint van Samsom en wordt lijsttrekker PvdA

De PvdA gaat voor verandering. Lodewijk Asscher is gekozen tot lijsttrekker van de geplaagde regeringspartij. Asscher kreeg steun 54,5 procent van de PvdA-eden, tegenover 45,5 voor Samsom. Diederik Samsom treedt maandag terug als fractievoorzitter.

Quote

Een Nederland waar iedereen trots op kan zijn. Een progres­sief antwoord tegen Wilders

Lodewijk Asscher

Allereerst reageerde de verliezende kandidaat Diederik Samsom:  ,,Vier jaar lang mocht ik politiek leider zijn. Dat was ene enorme eer. Ik heb iedere dag alles gegeven, ik heb van iedere dag genoten. Ik ben ongelooflijk trots op wat wij samen de afgelopen jaren hebben bereikt. Ik heb in deze campagne gevochten voor wat het waard was, maar de leden hebben anders besloten."

Vervolgens nam de nieuwe lijsttrekker het woord: ,Ik ben intens dankbaar voor het vertrouwen dat ik heb gekregen. Ik wil allereerst Diederik bedanken voor onze mooie jaren. Dank voor zijn moed en doorzettingsvermogen. Hij liet aanstekelijke strijdlust zien. Hulde. Ik vond het niet makkelijk het op te nemen tegen Diederik Samsom. Daar ik er van overtuigd ben dat deze tijd een andere koers vraagt. Een sociale economie en een fatsoenlijke samenleving. Een Nederland waar iedereen trots op kan zijn. Een progressief antwoord tegen Wilders. Dit is het begin van de strijd voor Nederland. Er wordt te veel geschreeuwd en te weinig naar elkaar geluisterd."

De vicepremier heeft het vertrouwen gewonnen van de meeste PvdA-leden ten koste van de zittende partijleider Diederik Samsom. Voor hem is het bijzonder pijnlijk dat hij het veld moet ruimen, na vier jaar hard werken om de samenwerking met de VVD overeind te houden. Samsom kan nog steeds op veel sympathie rekenen onder de leden, maar velen vrezen dat de partij wordt geminimaliseerd als hij weer lijsttrekker wordt.

Volledig scherm
© ANP

Asscher viel in de campagne voor het lijsttrekkerschap op door harde aanvallen op Samsom. Hij stelde dat het een 'onverantwoorde gok' zou zijn, als de PvdA nog eens met Samsom de verkiezingen in zou gaan. Ook verweet Asscher hem idealen te hebben weggegeven aan de VVD. Samsom leek vooral in het begin van de campagne zichtbaar geraakt door deze vileine kritiek. Het tweetal heeft deze kabinetsperiode nauw samengewerkt.

Bergafwaarts
Sinds de PvdA een coalitie aanging met de liberalen is het alleen maar bergafwaarts gegaan. Samsom verloor drie verkiezingen achtereen en vijf Kamerleden stapten uit zijn fractie. In de peilingen schommelt de regeringspartij rond de 10 zetels.

Asscher hoopt het tij te keren met een normstellende, moraliserende agenda. Hij wil voor verbinding zorgen, zodat bevolkingsgroepen niet uit elkaar worden gespeeld. Ook bepleit hij een eerlijkere arbeidsmarkt met meer zekerheid voor werknemers. Daarvoor moeten de Europese regels op de schop: als dat niet gebeurt, wil hij zelfs de grens sluiten voor buitenlandse werknemers vanwege de oneerlijke concurrentie voor Nederlandse.  1. ‘Advocaat Derk Wiersum (44) werd bedreigd, maar niet beveiligd’

    ‘Advocaat Derk Wiersum (44) werd bedreigd, maar niet beveiligd’

    De 44-jarige advocaat van kroongetuige Nabil B. Derk Wiersum werd al langer bedreigd. Hij had geen vertrouwen in politie en justitie en sprak met collega’s over de noodzaak van beveiliging. Eén collega zou hierover volgende week een gesprek hebben met persoonsbeveiligers. Tot vorige week werd de advocaat in elk geval niet beveiligd, melden goed ingevoerde bronnen. Vanochtend werd hij in de straat waar hij woonde doodgeschoten.