Volledig scherm
Scenarist Jean-Yves Ferri (links) en tekenaar Didier Conrad tonen hun nieuwe Asterix, in het Nederlands 'Asterix en de race door de Laars' . © REUTERS

Asterix doet een Giro d'Italia: 'Het is weer een klassieker'

Wereldwijd kijken miljoenen fans uit naar een nieuw avontuur van stripheld Asterix. Vandaag is het weer zover. Astrix gaat racen in Italië. Het 37ste avontuur van de Galliër wordt goed ontvangen door kenner Hans Matla.

Volledig scherm
Astrix was vorige week ook speciale gast op de Buch Messe in Frankfurt. © EPA

,,Ik ben net naar boekhandel Paagman gegaan. Ze waren ze nog aan het neerzetten. Ze hadden er 1400 ingeslagen. Daar doen ze geen twee weken mee, denk ik. Het is weer een klassieker.” Hans Matla, stripverzamelaar en auteur van de Stripkatalogus, heeft zijn nieuwe Asterix alweer te pakken. Twee jaar na de laatste album zitten we inmiddels aan het 37ste avontuur van de beroemdste Galliër en diens stevige vriend Obelix. Deze keer racen ze door Italië, getuige de titel Asterix en de race door de Laars.

Het nieuwe album is in diverse talen verspreid in een eerste oplage van 5 miljoen exemplaren, waarvan twee miljoen in het Frans en 210.000 in het Nederlands.

Het is inmiddels ook het derde Asterix-boek van de nieuwe ouders, scenarist Jean-Yves Ferri en tekenaar Didier Conrad. Het kwam tot stand onder toeziend oog van Albert Uderzo (van Italiaanse komaf en 90 jaar inmiddels), een van de geestelijke vaders van de stripserie. De andere bedenker, René Goscinny, overleed in 1977.

Tekenwerk

Kenner Matla noemt het tekenwerk 'ontzettend goed'. Dat is het belangrijkste van een beeldverhaal. Uderzo, de originele tekenaar heeft geweldige opvolgers gevonden, oordeelt Matla. ,,Die krijgen natuurlijk goed betaald. Maar ook het scenario is geweldig. Het is een race met Romeinse strijdwagens van noord naar zuid. Geweldig, op elke pagina zitten goede grappen en woordspelingen.”

De helden doen mee aan een door Julius Caesar bedachte wedren die voert langs onder meer Monza, Parma, Venetië, Rome en Napels. De afgesproken winnaar is het Romeinse span van de gemaskerde wagenmenner Coronavirus. Totdat Asterix en Obelix uiteraard een spaak in het wiel steken. Alle vaste elementen zitten erin maar dat mag de pret niet drukken. Matla: ,,De voorpret is extra. Natuurlijk gaat het goed en je weet dat ze die wedstrijd gaan winnen. Maar daar gaat het niet om. ‘Het gaat niet om het einddoel maar om de reis erheen’, zoals Marten Toonder al zei. De oude Germanen hebben dat oud-Duitse schrift in hun tekstballonnen. Dat is klassiek en het blijft zo leuk.”

Matla moet lachen om een tandarts die Kiesmatrix heet. ,,Op een markt zie je een Romein die in een kraampje Gallische Oorlog verkoopt. Het boek van Caesar is in de aanbieding voor 9,99 sestertie. Voor die stand staat een Galliër zijn mouwen op te stropen. Die wil even vertellen wat hij daarvan vindt. Dat zijn heerlijke grapjes.”

Volledig scherm
Albert Uderzo (archieffoto). © AFP

De thema’s zijn niet onuitputtelijk. Er was in de reeks al zoiets als een Ronde van Frankrijk. In zekere zin lijkt dit de Giro. Matla: ,,Ik vind het verbijsterend dat ze nog nooit naar China zijn geweest. In het begin van onze jaartelling had je China de Han-dynastie. Je kunt daar een fantastisch verhaal over schrijven. Ik denk erover ze een scenario op te sturen. Lijkt me niet erg om van vijf miljoen boeken een klein percentage te krijgen.”

Met dit album meegeteld zijn er sinds de eerste publicatie in 1959, 37 titels verschenen. Wereldwijd zijn er 370 miljoen Asterix-stripboeken verkocht.

  1. Wat als Rembrandt schoolfotograaf was? Op basisschool in Gelderland weten ze het wel

    Wat als Rembrandt schoolfoto­graaf was? Op basis­school in Gelderland weten ze het wel

    Er is bijna geen basisschool die dit jaar géén aandacht besteedt aan Rembrandt. In het jaar dat de grote schilder 350 jaar dood is en er landelijk negentien grote tentoonstellingen gehouden worden gingen al 60.000 basisschoolkinderen naar het Rijksmuseum. Op basisschool de Kleine Wereld in het Gelderse Twello gaan ze nog een stapje verder: groep 5 en 8 gingen samen naar ‘het Rijks’, leefden zich in de grote schilder in en gingen vervolgens in stijl op de foto. Hoe zou Rembrandt dat gedaan hebben? Zes van hen vertellen.