AstraZeneca biedt 8 miljoen doses vaccin meer: EU-contract openbaar gemaakt
VideoHet lijkt erop dat de Europese Unie en de Zweeds-Britse farmaceut AstraZeneca een akkoord hebben bereikt over de tekorten aan coronavaccins, melden bronnen rondom de Europese commissie aan de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Andere bronnen zeggen echter dat het aanbod van 8 miljoen doses extra, dat AstraZeneca eerder deze week deed, nog steeds niet voldoende is in de ogen van de commissie.
De Europese Unie en AstraZeneca liggen al sinds vorige week vrijdag met elkaar in de clinch, nadat de farmaceut liet weten dat de lidstaten aanvankelijk 60 procent minder coronavaccins zouden krijgen. In plaats van 80 miljoen doses zou dat aantal worden teruggeschroefd naar 31.
Volgens AstraZeneca was de oorzaak een productievertraging, maar aan die lezing twijfelde de Europese Commissie. De angst bestond dat de in Europa geproduceerde vaccins voor meer geld waren verkocht aan het Verenigd Koninkrijk.
Meer vaccins
Nadat eerdere stevige gesprekken tot niets leidde, heeft de farmaceut nu aangeboden de Europese Unie dit kwartaal 8 miljoen doses meer te leveren, klinkt het. Weliswaar geen 80 miljoen, zo melden bronnen, maar wel ‘substantieel meer’ dan de 31 miljoen die afgelopen week werden genoemd. Het zou dan dus gaan om 39 miljoen.
Het contract dat de Europese Unie sloot met AstraZeneca is vandaag openbaar gemaakt. Over de overeenkomst, die op verzoek van de farmaceut tot dusver geheim was, was veel te doen sinds AstraZeneca aankondigde voorlopig veel minder vaccins te kunnen leveren dan afgesproken. In het contract is weggelakt hoeveel doses AstraZeneca levert, en wanneer en uit welke fabriek.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
‘Nooit gebonden’
Pascal Soriot, topman bij AstraZeneca, heeft meermaals laten weten dat de farmaceut nooit gebonden was aan de levering van een bepaald aantal vaccins, maar slechts een inspanningsverplichting had. De Europese Commissie publiceerde het contract vrijdag.
Tevens wordt vanmiddag de toelating van het vaccin op de Europese markt verwacht. Daarover doet de medicijnwaakhond EMA uitspraak. De verwachting is dat het vaccin alleen wordt goedgekeurd voor mensen jonger dan 65 jaar.
Poll
Hoelang duurt het volgens jou nog voordat we weer normaal kunnen leven?
-
Tot april/mei, als de oudste ouderen zijn ingeënt (9%)
-
Tot de herfst, als alle Nederlanders zijn ingeënt (34%)
-
Pas begin 2022, want het loopt allemaal niet voorspoedig (31%)
-
Ergens in 2022, want ik zie het somber in (25%)
Nog te weinig
Maar Brussel vindt de nu aangeboden 39 miljoen doses dit kwartaal nog veel te weinig, volgens een ingewijde. Bij het tot dusver laatste overleg van AstraZeneca met de Europese Commissie en de EU-landen zou de fabrikant het aanbod niet hebben verhoogd. de EU neemt daarmee geen genoegen, zegt een EU-bron.
Waar kijk jij nu naar uit? Misschien je eigen vaccinatie, je meivakantie of alleen maar het einde van de lockdown?
Reageren kan onderaan dit artikel. Gebruik op AD.nl alsjeblieft je volledige naam. Je bijdrage kan namelijk ook worden gepubliceerd in de krant. Inzendingen die aansluiten bij de vraag hebben voorrang.
Bekijk al onze video's over het coronavaccin in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Commentaar
Rutte hoeft niet aan de schandpaal, maar voert De Jonge het coronabeleid soms in zijn eentje?
Het kan toch niet zo zijn dat als twee politici Nederland door deze crisis proberen te trekken, de één alle lof krijgt voor wat goed gaat, en de ander alle hoon voor wat fout gaat, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
PREMIUM
Krijgen zij echt een McDonald’s voor de deur? ‘We dachten het paradijs gevonden te hebben’
Hun vrije uitzicht aan alle kanten de rust en ruimte: het gaat volgens de familie Arts naar de knoppen als de plannen doorgaan. Een fastfoodrestaurant met sportschool en (zorg)hotel. Ineens komt er leven in dit oude plan. -
Misstand? Zo kun je ons tips geven!
Heb je een tip over een misstand? Ben je getuige van een bijzondere gebeurtenis of breaking news? Of heb je informatie waarvan je denkt dat het interessant is voor een verhaal, aarzel dan niet. Tippen kan veilig en anoniem. -
PREMIUMGeld & Geluk
Saskia kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
PREMIUMVaccinatievertraging
De Jonge belooft: Komende weken trekken we been écht bij met coronaprikken
Corona-minister Hugo de Jonge belooft dat Nederland binnen een maand de achterstanden met de coronavaccinaties zal hebben ingelopen. Nu bungelt ons land nog onderaan de Europese lijstjes. De Jonge ligt zwaar onder vuur in de Tweede Kamer en ook in de coalitie is men klaar met het trage verloop van de vaccinaties. In een uitgebreide reactie laat De Jonge weten: ,,Het gaat maar om één ding: komen er voldoende vaccins binnen? Dat bepaalt het tempo van de vaccinatie.”
-
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Busvervoer plat op meerdere plaatsen in het land door staking chauffeurs
Chauffeurs in het streekvervoer hebben zaterdag op verschillende plaatsen het werk neergelegd. In Enschede, Hengelo en Haaksbergen ging volgens vakbond FNV ongeveer 70 procent van de ritten zaterdag niet door, vervoerder Keolis houdt het op de helft.
92 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerBlokhoff
Eliza Klaassen
Erik Dijkstra
Henny Hofland
bram Nootenboom