Astrid Holleeder huilend: 'Ik heb een opname van Willem die hem genadeklap gaat geven'

Proces HolleederAstrid Holleeder, de zus van topcrimineel Willem en belangrijke getuige tegen hem, heeft tijdens de rechtszaak in Amsterdam gezegd nieuwe geluidsopnamen te hebben die 'Holleeder de genadeklap gaan geven'. Rivalen Astrid en Willem staan vandaag tegenover elkaar in de rechtbank.  

Astrid beweert bij een verhuizing de nieuw ingebrachte opnamen te hebben gevonden die dus de genadeklap gaan zijn voor Willem. De usb-sticks met de opnamen liggen inmiddels bij justitie die ze gaat 'oppoetsen' en een selectie daaruit later deze maand wil laten horen.

Het gaat om opnamen waarin Willem zegt dat hij vreest 'dat Dino Soerel gaat praten'. Soerel werd vorig jaar tot levenslang veroordeeld voor diverse liquidaties in het criminele milieu. Het Hof Amsterdam heeft al gesteld dat hij sommige daarvan plande met Willem Holleeder. Astrid huilt als ze vertelt over de teruggevonden geheime opnamen. ,,Willem weet dat het nu voorbij is.''

Willem Holleeder hoorde het onrustig aan. Hij frunnikte met zijn vingers en schoof heen en weer op zijn stoel. Maar slechts één keer onderbrak hij zijn zus, toen ze sprak over namen noemen. ,,Welke namen dan, welke namen?''

Judas

Willem Holleeder (59) heeft geen goed woord meer over voor zijn jongste zus Astrid (52) sinds zij in 2013 naar justitie stapte om hem ten val te brengen. Astrid maakte daarvoor tal van geluidsopnames van gesprekken met Willem, die een onthutsend beeld geven van de keiharde crimineel. In haar bestsellerboek Judas beschreef ze hoe haar zus Sonja en zij jaren in de tang zaten bij Willem (tekst gaat verder onder de illustratie). 

Volledig scherm
Willem Holleeder in de rechtbank Amsterdam. © ANP

Maar volgens Willem Holleeder liegt Astrid. Juriste Astrid leeft al jarenlang op een geheim adres, bang om geliquideerd te worden. Ze zit vandaag ook afgeschermd, niet zichtbaar voor Willem, pers en publiek, in de rechtbank. 

Gieren van de pret

Astrid werd vanmorgen al snel emotioneel toen ze vertelde hoe Willem 'zat te gieren van de pret' als hij sprak over de moord op Cor van Hout (zie kader onder de twittertijdlijn voor uitleg) en de dood van Robert ter Haak. Ook daar heeft ze opnames van. ,,Wat mij steekt is hoe Willem praat over Cor van Hout, alsof hij nog een goede band met hem had.''

Ook spreekt ze over de moord op Thomas van der Bijl: ,,Thomas was gewoon niet nodig. Het was een gewone jongen. Hij liep achter Wim aan. Hij was wel een boeffie, maar een gewone jongen.'' 

Quote

Willem zei over Peter R. de Vries: die ken er ook nog wel bij

Astrid Holleeder

Later op de dag verklaart Astrid dat ook Peter R. de Vries bang was om hetzelfde lot te ondergaan als Van der Bijl. ,,Willem zei over Peter: die ken er ook nog wel bij,'' aldus Astrid. ,,Ik was echt bang voor Peter, dat hem iets zou overkomen. Ik ben als een stuiterbal heen en weer gegaan tussen die twee om de boel te sussen.'' Waarom Holleeder ook De Vries dood wilde hebben, is niet helemaal duidelijk. Zou te maken kunnen hebben met de filmrechten van De Vries' boek over de ontvoering van Heineken.

Het feit dat Willem steeds genadelozer werd, zelfs een raket bij Kees Houtman naar binnen wilde schieten, ook zijn eigen zussen en hun kinderen bedreigde ('Sonja mocht tossen om haar kinderen'), maakte dat Astrid besloot naar justitie te stappen. 

Uitvreten

Ze is vastberaden haar broer ten val te brengen: ,,In 2012 ben ik al in gesprek gegaan met de politie. Ik wil dat hij nooit meer vrij zou komen. Dit beheerst je leven. Om te voorkomen dat hij mijn kantoor binnenkomt (Astrid is advocaat, red.) en mijn werk zou verzieken, ging ik vaak maar weer naar hem toe. Het was altijd pappen en nathouden. Al zou Wim van alles en nog wat uitvreten, is hij nog welkom. Maar het moet niet gaan om dit soort levensdelicten. Dat was voor mij gewoon de grens.'' 

Quote

Ik vind Willem toch ook zielig. Als ik een gebakje eet, denk ik: dat kan hij niet meer

Astrid Holleeder

Toch gaat het wel om haar broer. Te horen is dat ze af en toe huilt: ,,Ik vind het vreselijk, het vooruitzicht dat hij vast gaat zitten. Ik vind het heel erg voor hem wat er nu gebeurt. Verraden worden door je eigen familie is niet niks. Dan ben je opgenomen door je eigen zusje. Dat is het ultieme verraad. Ik had liever gehad dat een ander het had gedaan. Het is heel moeilijk. Ik heb mijn hele leven gehouden van mensen die ik niet leuk vond. Mijn vader, mijn broer. Ik vind Willem toch ook zielig. Als ik een gebakje eet, denk ik: dat kan hij niet meer. Als ik zou weten dat hij niets meer zou doen, zou ik hem nu meenemen. Hij is ziek. Het enige medicijn, zijn die vier muren. Als je een hele lieve hond hebt die kinderen bijt, dan zul je die hond moeten laten inslapen.''

'Heineken kwam over de vloer'

Ook de Heinekenontvoering kwam vandaag weer ter sprake, het grote criminele huzarenstuk uit 1983 waar Holleeder (en anderen) even beroemd als berucht mee werden. Astrid was toen 17. ,,Het was een enorme schok, omdat wij totaal niets in de gaten hadden. Het was apart omdat meneer Heineken weleens bij ons op bezoek kwam,'' vertelt Astrid. ,,Mijn vader was idolaat van hem. Het was een schok, omdat je het gevoel had dat je iemand kende die het overkwam. Wij zijn niet opgegroeid voor galg en rad. Als wij een tientje vonden op straat, moesten we het naar de politie brengen. We waren brave kinderen. Maar Wim had in de gaten dat er een andere manier was om zijn geld te verdienen.''

De rechter vroeg ook aan Astrid of zij weet wie de 'Allesweter' is, waar Willem Holleeder steeds mee schermt. Astrid: ,,Geen idee.''

Het verhoor van Astrid is voor vandaag voorbij. Vrijdag mogen Willem Holleeder en zijn advocaten Astrid aan de tand voelen.

Een paar punten om het maanden durende proces (vandaag dag 9) van het megaproces tegen Willem Holleeder te kunnen volgen:

Het OM verdenkt Holleeder van betrokkenheid bij zes liquidaties. Mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout was jarenlang de 'bloedgabber' van Holleeder. Zijn zus Sonja trouwde met Cor en kreeg twee kinderen.

Rond 1996 kregen Holleeder en Van Hout ruzie. Op 24 januari 2003 werd Van Hout geliquideerd. Ook botenhandelaar Robert ter Haak werd geraakt en stierf later. Over Van Houts dood zou Holleeder tegen Sonja hebben gezegd: 'Eindelijk is het gelukt.'

De 'bankier van de onderwereld' werd Willem Endstra genoemd. Medio 2002 begon Holleeder de vastgoedhandelaar af te persen. Endstra zag geen andere uitweg dan met de politie te praten. Op 17 mei 2004 werd hij voor zijn kantoor doodgeschoten.

Johnny Mieremet werd na een zakelijk geschil met Willem Endstra in 2002 een eerste keer beschoten. Hij vertrok naar Thailand, maar kwam daar in november 2005 toch aan de beurt.

Kees Houtman, die drugswinsten witwaste, werd geliquideerd op zijn verjaardag. Zijn dochter wachtte hem die 2 november 2005 op, toen hij op zijn oprit onder vuur werd genomen.

Thomas van der Bijl werd op 20 april 2006 in zijn café De Hallen doodgeschoten. De handlanger van Heinekenontvoerder Cor van Hout verklaarde bij de politie over Holleeder.

Hoe staat het met het bewijs?
Twee kroongetuigen uit het Passageproces linken Holleeder aan de moorden op Houtman en Van der Bijl. Het Hof achtte die verklaringen betrouwbaar.

Wat is de rol van Holleeders zussen?
Zij zijn de andere troefkaart van het Openbaar Ministerie. Advocate Astrid Holleeder schreef in haar bestsellerboek Judas hoe Sonja en zij jaren in de tang zaten bij Willem. Na de moord op Cor van Hout wilden ze een einde maken aan de 'bloeddorst' van hun broer. In 2013 stapten ze naar justitie. Holleeder zal er nu alles aan doen zijn zussen als leugenaars weg te zetten.