Volledig scherm

Au pair behandeld als huisslaafje

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kondigt vandaag ingrijpende maatregelen aan om misstanden in de au pair-sector tegen te gaan. Buitenlandse au pairs die in Nederlandse gezinnen belanden, lopen onaanvaardbaar grote risico's om als huisslaafje behandeld te worden. Dat meldt het AD vandaag.

De IND constateert dat veel bureaus die bemiddelen tussen gezinnen en de au pairs, te weinig maatregelen nemen om te voorkomen dat de meisjes in verkeerde handen terechtkomen, in het ergste geval van mensenhandelaars of pooiers. Zeven van de twintig bureaus waarmee de dienst samenwerkt, zijn onder verscherpt toezicht gesteld. Bij een van de bemiddelaars stonden de zaken er zo slecht voor dat de immigratiedienst de samenwerking verbrak.

Geschrokken
IND-directeur Rob van Lint zegt in het AD dat hij behoorlijk is geschrokken van de tekortkomingen bij de bureaus. 'Wij werken juist met hen samen om de betrokken au pairs zo goed mogelijk te beschermen.'

Het gaat om jaarlijks zo'n 1600 meiden, veelal van 18 of 19 jaar, die twaalf maanden in een Nederlands gezin verblijven in het kader van culturele uitwisseling. De au pairs komen vaak uit de Filipijnen, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika.

Licht huishoudelijk werk
Van Lint: 'Zij mogen licht huishoudelijk werk doen, maar het is beslist niet de bedoeling om hen als sloofje te behandelen. Helaas doen niet alle bureaus genoeg om dat te voorkomen.'