Auto met jerrycans rijdt politiebureau Kerkrade in

videoEen auto met daarin meerdere jerrycans is vanochtend een politiebureau in Kerkrade ingereden. Er is geprobeerd om de auto aan te steken. Er ontstond een klein brandje, maar dat kon snel worden geblust.

Er raakte niemand gewond. De politie heeft een 30-jarige man uit Brunssum aangehouden. Hij heeft zich om 6.00 gemeld bij het politiebureau in Heerlen. Het is niet bekend of hij de eigenaar van de auto is of wat zijn motief was.

Het incident gebeurde even na 05.00 uur aan de Kerkradersteenweg. De auto reed daar door de glazen pui van de ingang van het bureau. Volgens een woordvoerder van de politie is geprobeerd de auto in brand te steken, maar dat is niet echt gelukt. De auto is mogelijk het politiebureau ingeduwd. Het pand is flink beschadigd en is afgezet.

Er waren twee politieagenten in het gebouw toen de auto tegen de voordeur aanreed. Ze zaten volgens een woordvoerder aan de andere kant van het pand en hadden het aanvankelijk niet door. Het is volgens de zegsman niet bekend of er recentelijk bedreigingen zijn binnengekomen bij het politiebureau. Dit wordt onderzocht. Ook wordt gekeken of er meerdere daders bij de actie betrokken waren.

Huftergedrag

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vindt het ‘heel ernstig’. ,,De politiek moet keihard tegen dit soort hufterig gedrag ingaan.” Schrikken doet hij niet meer van dit soort nieuws, aldus de bewindsman. ,,Dat zegt wel iets over wat we het afgelopen jaar gezien hebben.” Grapperhaus noemt als voorbeeld de vergismoorden die de afgelopen tijd zijn gepleegd, en de aanslagen op de redactie van tijdschrift Panorama en dagblad De Telegraaf.

Dat er weer een actie tegen de politie lijkt te zijn, is kwalijk. ,,Daar ben ik heel fel over.” Wel wil Grapperhaus het onderzoek afwachten voordat hij verdere conclusies trekt.

Over de veiligheid van Nederlandse politiebureaus zegt de minister desgevraagd dat daar ‘regelmatig en onafhankelijk’ op wordt gecontroleerd. Het incident in Kerkrade wordt mogelijk meegenomen in een toekomstige evaluatie.

Verbijsterd

Burgemeester Petra Dassen-Housen van Kerkrade is verbijsterd over de gebeurtenissen in het Limburgse stadje. ,,In het bureau werken mensen die staan voor de veiligheid in de samenleving”, zei ze vanochtend. ,,De mensen moeten veilig hun werk kunnen doen. Dit vind ik ernstig!”

De burgemeester is heel blij dat niemand gewond is geraakt. ,,Met de twee agenten die tijdens het incident in het bureau aanwezig waren, gaat het goed. Maar dit is wel iets wat indruk op hen maakt.”

Dassen-Housen heeft contact gehad met de politiechef. ,,Samen hebben we geconcludeerd: dit kunnen en willen we niet accepteren.”

Het politiebureau blijft tot en met maandag gesloten vanwege de schade die is aangericht. Mensen in Kerkrade kunnen terecht op de bureaus in Heerlen en Brunssum.

Ravage

Het pand was vanochtend met hekken en zwarte doeken omgeven. Binnen deze hekken deden rechercheurs forensisch onderzoek. Voor het bureau stond ook een Duitse politiewagen. Volgens een woordvoerder van de politie Limburg omdat direct na de aanslag ook de Duitse politie naar de gevluchte dader uitkeek, voor het geval die de grens over zou steken. 

De media mochten even een korte blik werpen op de aangerichte ravage. Duidelijk zichtbaar was de schade aan de glazen pui in de ingang van het bureau. Voor de pui stond een donkerkleurige VW Passat sedan met door de politie afgedekte nummerplaten. De schade aan de pui is aanzienlijk. De Passat is achteruit de glazen wand in gereden, over enkele lage obstakels heen.

In de auto bevond zich volgens de woordvoerder ‘een behoorlijk aantal jerrycans’ met een vloeistof die naar benzine rook. 

Volledig scherm
© ANP XTRA