Auto rijdt gebouw De Telegraaf binnen; daders gevlucht

VIDEOIn Amsterdam is vannacht een auto met flinke snelheid het gebouw van De Telegraaf binnengereden. Daarna vloog de auto in brand. Twee mogelijke daders zouden gevlucht zijn. Er is niemand aangehouden, aldus de politie.

Rond 4.00 uur 's nachts reed de bestelauto, een volkswagen Caddy, met hoge snelheid tegen het gebouw aan de Basisweg in Amsterdam aan. Na de botsing met de gevel vloog de auto in brand. De brandweer had de korte felle brand redelijk snel onder controle.

De Telegraaf
heeft beelden van een beveiligingscamera online gezet. Op de beelden is te zien hoe de bestuurder twee keer met het voertuig op de pui inrijdt. Vervolgens stapt hij uit en gooit iets brandbaars in de wagen.

Op eenvideostill is te zien dat hij kort daarvoor iets in handen heeft dat op een plastic flacon met vloeistof lijkt. Er ontstaat een enorme steekvlam, waarna de man zich uit de voeten maakt. 

Flinke schade aangericht

De uitgebrande bestelwagen is inmiddels weggehaald door de politie. Het pand heeft flinke schade ondervonden door de aanrijding. Diverse grote ruiten zijn gesneuveld.

Gedurende de ochtend heeft de forensische opsporingsdienst van de politie uitgebreid sporenonderzoek gedaan. Het voertuig is naar een opslag gebracht waar verder forensisch onderzoek plaatsvindt.

'Aanslag zeer ernstig'

Volledig scherm
© Beveiligingscamera/De Telegraaf

In de politiek, bij de journalistenvakbond en andere media heerst verbijstering over de aanval. Waarnemend burgemeester van Amsterdam Jozias van Aartsen heeft de redactie bezocht en laat weten 'zeer geschokt' te zijn.

Van Aartsen omschrijft de mogelijke aanslag als 'ernstig'. ,,Alles wat te maken heeft met pers, en de vrijheid van pers om te kunnen schrijven wat je wilt, dat is zo’n belangrijke steunpilaar voor de democratie.''

'Geen toeval'

Volledig scherm
© Beveiligingscamera/De Telegraaf

De hoofdredactie van De Telegraaf gaat uit van een aanslag. ,,We weten nog niet precies wat de omstandigheden zijn, maar dit kan geen toeval zijn. Je moet moeite doen om daar te komen. Alles wijst op opzet en wat mij betreft op een aanslag'', aldus hoofdredacteur Paul Jansen.

,,We vermoeden opzet'', zegt ook een woordvoerder van de politie. De bestuurder van de uitgebrande bestelauto is daarna vermoedelijk gevlucht in een donkerkleurige Audi, waar eerder sprake was van een BMW. Het zou om twee daders gaan, waarvan een de bestelauto bestuurde en de andere de Audi.

De Audi is in eerste instantie gezien komende uit de richting van het centrum en is met hoge snelheid weggereden richting de A10. Of de auto de A10 is opgereden is niet bekend. De politie behandelt de zaak met de hoogste prioriteit en zoekt getuigen die iets gezien hebben of beelden hebben opgenomen via bijvoorbeeld een dashcam.

Volledig scherm
Een auto is de voorgevel van dagblad De Telegraaf binnengereden. Daarna is hij in brand gevlogen. © ANP