Autobedrijven frauderen voor miljoenen bij export ex-leaseauto's

videoDe politie en de Fiscale Opsporingsdienst FIOD hebben op vanochtend op 15 locaties doorzoekingen gedaan in een grootschalige actie tegen witwassen, btw-fraude en valsheid in geschrifte. Er is beslag gelegd op 500 auto's, 350.000 euro en 25 bankrekeningen. Volgens de FIOD is de belastingdienst voor 21 miljoen opgelicht met een uitgekiende btw-fraude.

Politie en FIOD vanochtend bij de inval bij een autobedrijf in Mariahout.
Volledig scherm
Politie en FIOD vanochtend bij de inval bij een autobedrijf in Mariahout. © René Manders

Ongeveer 175 medewerkers van de FIOD en politie doorzochten vanochtend 9 bedrijfspanden en 6 woningen. Een van de bedrijven waar politie en FIOD binnenvielen is Auto Corsten in Mariahout, meldt het Eindhovens Dagblad. Er zijn vooralsnog geen mensen aangehouden. Het onderzoek richt zich op vier verschillende autobedrijven. Zij zouden tweedehands leaseauto’s hebben verkocht aan buitenlandse autohandelaren tegen grote sommen contant geld. Vanaf 2017 tot en met het 1e kwartaal van 2019 hebben zij vermoedelijk voor ongeveer 120 miljoen euro aan auto’s geëxporteerd. Zij worden behalve van btw-fraude en valsheid in geschrift ook verdacht van het structureel overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

De auto’s die werden verkocht door de autodealers werden op papier geëxporteerd naar fictieve autobedrijven in onder meer Italië, Hongarije en Roemenië. Volgens FIOD-voorlichtster Wietske Visser ging het om zogenoemde ‘ploffers’. ,,Deze bedrijfjes zijn in het leven geroepen om mee te frauderen. Op het moment dat ze btw moeten betalen ploffen ze; ze verdwijnen in niet niets of gaan failliet.’’ De eigenaar van zo'n ploffer is een zogenaamde katvanger. In werkelijkheid zouden de auto’s rechtstreeks geleverd zijn aan autohandelaren in Duitsland die de auto’s verkochten op de Berlijnse automarkt.

De autobedrijven worden ervan verdacht dat ze kennis hadden van de constructie, en hadden ze dus geen recht op het nultarief bij de export van de auto's. Als ze dit tarief toch toepassen bij de btw-aangifte, is dat strafbaar.

De autobedrijven zouden zijn betaald met contant crimineel drugsgeld dat via deze constructie werd witgewassen.

De Belastingdienst heeft vandaag ook een aantal andere dealers bezocht en boekenonderzoeken aangekondigd. Hierbij zal onder meer de export van deze bedrijven onderzocht worden op btw-fraude.

Grensoverschrijdende btw-fraude.
Volledig scherm
Grensoverschrijdende btw-fraude. © FIOD
  1. Hoofdredacteur: ‘We moesten wel reageren op de de beschuldiging over censuur’
    Podcast

    Hoofdredac­teur: ‘We moesten wel reageren op de de beschuldi­ging over censuur’

    ‘De speech van Koning Willem-Alexander op De Dam tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei oogstte veel lof. Vandaar ook dat het AD een deel van die speech op de site wilde laten zien.,’ vertelt hoofdredacteur Hans Nijenhuis van het AD in de podcast Hoofdzaken. ‘De hele speech mocht niet geplaatst worden, dus moest er een keuze gemaakt worden, maar daar zat een zinnetje niet in. Toen werden we op Twitter beschuldigd van censuur.’