Autodieven stelen drie kostbare oldtimers tegelijk bij verzamelaar
Een verzamelaar van Mercedes-Benz klassiekers in Bussum is bestolen van drie wagens tegelijk. Dieven ontvreemdden de oldtimers uit 1956, 1967 en 1971 uit een loods. Voor eigenaar Frits Westerveld komt de diefstal op een wel heel ongelegen moment: hij stopt eind deze maand met zijn autobedrijf.
De drie oldtimers verdwenen maandagnacht uit een loods in de Bussummer Albrechtlaan. De dieven verschaften zich met geweld toegang tot de opslagruimte. ,,Er zijn sporen van braak aangetroffen", zegt Westerveld tegen deze krant. Hij wil niet al te veel kwijt over de diefstal. ,,Ik heb aangifte gedaan en wacht het politieonderzoek af."
De verzamelaar laat in het midden of omwonenden iets gehoord of gezien hebben en of de loods was voorzien van een alarminstallatie. ,,De buren wonen op vijf meter afstand. Er zijn beelden van bewakingscamera's."
Privédetective
Privédetective John Vullers weet al meer. Hij was de compagnon van Neerlands bekendste speurneus Ben Zuidema. Dat recherchebureau is gespecialiseerd in de diefstal van onder meer oldtimers en helpt zoeken naar de dader(s).
,,In de nacht van de diefstal zijn ergens in Nederland de inzittenden gecontroleerd van een auto met verdachte inhoud. Daarbij is mogelijk dna-materiaal afgenomen. De gestolen rode Mercedes-Benz 350 SL (zie hieronder) is maandag omstreeks 06.20 uur gesignaleerd op de A9 (Amstelveen-Alkmaar) in de buurt van Schiphol. Een van de andere oldtimers zou zijn gezien op een snelweg in de richting van het oosten van Nederland."
Soortgelijke zaak
Vullers bestempelt de diefstal als 'een bizarre zaak'. ,,Om drie wagens tegelijk te stelen moet je niet alleen met meerdere personen zijn maar moet de diefstal ook goed voorbereid zijn. Het kan niet anders dan dat dit een vooropgezet spel is."
De diefstal van de drie oldtimers doet de privédetective denken aan een zaak van vorig jaar. Toen vond hij zeven gestolen oldtimers terug in loodsen in Kootwijkerbroek en Stroe. De wagens werden gestolen door een dievenbende die volgens hem in heel Nederland opereert. Ze kregen hulp van handlangers uit het autowereldje. ,,Jonge gasten die zich onder het mom van 'garagehouder' bezighouden met legale en illegale zaken. Zij werken als heler."
GPS-tracker
Vullers kwam de gestolen klassiekers - een Jaguar E-type, een rode Porsche 911, een Ford Thunderbird, een Pontiac, een Mercedes en een Chevrolet Caprice en een Ferrari 360 Modena F1 - op het spoor dankzij het bekijken van camerabeelden en een advertentie op een Duitse autoverkoopsite. De verkoper bleek via meerdere websites auto's te koop aan te bieden.
De privédetective stuurde er een nepkoper op af die een gps-tracker onder de Ferrari plaatste. Het signaal leidde naar de loods in Kootwijkerbroek, waar Vullers de kostbare wagens zag staan.
Ruim twee ton
De drie in Bussum gestolen oldtimers zijn volgens hem ruim twee ton waard. ,,De Mercedes 190 SL uit 1956 zo'n 1,5 ton, de andere twee elk tussen de 30.000 en 50.000 euro." In tegenstelling tot nieuwe wagens die verdwijnen, wordt aan gestolen klassiekers niet of nauwelijks gesleuteld, zegt Vullers. ,,Een oldtimer heeft een bepaalde waarde. Die daalt als je er iets aan verandert. Daarom wordt vaak alleen het chassisnummer veranderd."
Dat 'omkatten' bemoeilijkt het speurwerk van de politie. Die gaf in 2014 meer foto's vrij van zeven omgekatte oldtimers die waren aangetroffen in loodsen in Limburg in de hoop zo de eigenaars te vinden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
30
Advies aan kabinet: ‘Geschiedenis Nederlands-Indië moet prominenter in onderwijs en musea’
De geschiedenis van Nederlands-Indië en Indonesië moet een prominentere en blijvende plek krijgen in het onderwijs, in musea en in de openbare ruimte. Dat adviseert een commissie onder leiding van oud-minister Jet Bussemaker in een rapport dat vanmiddag aan het kabinet gepresenteerd wordt. -
PREMIUM
Duizend kleine wondjes schaden je relatie: ‘Veroorzaken een kloof van onbegrip’
Achteraf besefte Matthew Fray (43) dat hij door zijn nonchalante houding zijn relatie had gesloopt. Zijn boek Waarom je huwelijk strandt kan een reddingsboei zijn voor iedereen die achteloos met zijn partner omgaat. -
PREMIUMnieuwe feiten
Wie drukte op de knop van de Buk-raket waarmee vlucht MH17 werd neergeschoten?
Wie drukte op de lanceerknop van de Russische Buk-raket waarmee vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten? En wie in Moskou besloot het wapensysteem te leveren aan rebellen in Oost-Oekraïne? Nabestaanden van de 298 slachtoffers hopen woensdagmiddag op antwoorden, als het internationale onderzoeksteam (JIT) nieuwe feiten presenteert. -
PREMIUM10
Boer en politicus in gesprek over de ‘kloof’: ‘Zal ergens water bij de wijn moeten om tot akkoord te komen’
Is er nog een normaal gesprek mogelijk tussen een boer en een politicus van het door veel agrariërs zo verfoeide D66? De proef op de som in de Achterhoek: ,,Er is geen makkelijke oplossing. Maar ik wil dat een boer als Rudie boer kan blijven.’’
-
21
Doorstart voor bonbonwinkels die Leonidas verkochten, maar wel onder een nieuwe naam
Een groot aantal winkels die de bonbons van Leonidas verkochten, gaat toch niet verloren. Het Brabantse chocoladebedrijf Coco & Sebas neemt zestien winkels over die failliet waren gegaan. -
-
-
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft?