Volledig scherm
© anp

Automobilist bang voor slecht verlichte wegen

Automobilisten maken zich grote zorgen om hun veiligheid op snelwegen omdat op veel plekken de verlichting 's nachts niet meer brandt. Deze bezuinigingsmaatregel zorgt voor gevaarlijke situaties op de weg, omdat automobilisten minder zicht hebben, luidt de klacht.

Gemeenten hebben inmiddels een brandbrief geschreven aan Rijkswaterstaat, de ANWB deelt de zorgen. Volgens de automobilistenbond hebben enkele tientallen bestuurders zich de afgelopen tijd gemeld omdat zij 'verontrust' zijn over de verkeersveiligheid. Door het ontbreken van verlichting is hun zicht op de weg slecht, zien ze bochten vaak laat en worden op- en afritten onoverzichtelijk.

Volgens minister Schultz van Haegen van Verkeer maken de bezuinigingsmaatregelen (35 miljoen euro) de wegen niet gevaarlijker en blijven alleen 'stille' snelwegen verstoken van licht. Uit gegevens van Rijkswaterstaat bleek echter vorige maand al dat de getroffen wegen 's avonds en 's nachts veel drukker zijn dan altijd is beweerd. Ook de kans op ongelukken zou zijn onderschat.

Het aantal verkeersdoden per jaar zou met twee kunnen stijgen door de bezuinigingsmaatregel, bleek uit een rapport van Rijkswaterstaat. Toch is de bezuiniging, ingevoerd in juni, nog niet aangepast.

Bij een handvol gemeenten in het land zijn de afgelopen maanden ook klachten binnengekomen. De zorgen van gemeenten als Vlaardingen, Midden-Delftland en Maassluis zijn bovendien geuit in een brandbrief aan Rijkswaterstaat. Ook rond Amersfoort, Nijkerk en Leusden leeft de bezorgdheid.

Klachten
De ANWB wil in gesprek gaan met de wegbeheerder. 'Wij dringen aan op verdere enquêtes onder bestuurders, omdat de zorgen breed worden gedragen', zegt woordvoerder Ad Vonk. Bij de organisatie zijn zo'n zestig klachten binnengekomen, al is het gros niet eens geregistreerd. 'De mensen vinden het ook willekeurig. Hier en daar is bij gevaarlijke punten het licht ineens uit, terwijl bij vergelijkbare situaties het licht wel aan is. Dat wekt verwarring.'

Ouderen zouden door het ontbrekende licht 's avonds en 's nachts de weg niet meer op durven. Ook is er onduidelijkheid omdat op een deel van de wegen de verlichting tussen 23.00 uur en 05.00 uur uit gaat, maar op andere trajecten al vanaf 21.00 uur. Er wordt al wel gewerkt aan een systeem om de verlichting bij slecht weer in te kunnen schakelen, maar dit zal niet voor het einde van 2014 gereed zijn.

'Er worden geregeld onderzoeken gehouden onder weggebruikers. Wij pleiten ervoor om nu eens goed te laten enquêteren hoe breed het ongemak wordt ervaren. Maar dat er sprake is van verontrusting, is duidelijk', vindt Vonk.