Autopech aan het Gardameer? Bel Fré van de ANWB

VideoANWB-wegenwachter Fré Wijnholds (50) werkt zeven weken per jaar aan het Italiaanse Gardameer. Gemiddeld helpt hij met zijn collega's elf gestrande Nederlanders per dag. Deze krant reed een dagje met hem mee. ,,Ik ben hier automonteur én tolk."

Fré zit in de voortent van zijn caravan op een camping in Peschiera del Garda. Het is tijdens de zomerperiode zijn uitvalsbasis. Het meest voorkomende probleem is nog altijd oververhitting, vertelt Fré. ,,Nederlanders passen vaak 'het nieuwe rijden' (snel doorschakelen, red.) toe in de bergen en dat zorgt voor grote problemen'', zegt hij. Daarnaast ziet Fré ook defecten die niet anders zijn dan bij hem thuis in de regio Emmen. ,,Het varieert van de standaard lekke band, tot aan het zoekraken van de autosleutel.''

Sinds een jaar of tien rijdt de Nederlandse wegenwacht rond in Frankrijk en Italië. Met respectievelijk twaalf en vier Volkswagen Transporter-busjes helpen ze in juli en augustus gestrande Nederlandse vakantievierders uit de brand. ,,In Frankrijk is geen landelijke wegenwacht. De Italiaanse pechhulp heeft de handen vol aan de eigen meldingen'', legt persvoorlichter van de ANWB Markus van Tol uit.

Vakantiegangers belden het afgelopen weekend massaal over lekke banden, oververhitte motors, kapotte accu's en ander leed. Alleen al bij het steunpunt in Lyon kreeg de ANWB op één dag 1.600 telefoontjes binnen. Gemiddeld zijn er dagelijks 9.500 telefoongesprekken te verwerken. Veruit de meeste hulpverzoeken kwamen uit Frankrijk, gevolgd door Italië en Duitsland. De ANWB heeft steunpunten in Lyon, Barcelona, München en Athene.

Camping

Fré is op de camping een graag geziene gast, omdat hij voor bijna elk technisch probleem wel een oplossing heeft, weet ook zijn buurman. ,,Met de gele bus voor de deur en een ANWB-vlag aan zijn caravan lijkt het hier wel een soort ambassade voor mensen met een technische vraag'', zegt de man. Hij deed zelf ook een keer een beroep op Fré toen hij een onderdeel van een caravan nodig had.

Dan is daar de eerste melding van de dag: ,,Hallo met Fré. Ja, die camping ken ik, ben al onderweg.'' De meldkamer van de ANWB in Rome heeft een telefoontje gekregen van een Nederlander van wie de achter- en remlichten niet meer werken. Onderweg speculeert hij over de oorzaak van het probleem. Kapotte bedrading, lampjes stuk of een computerprobleem; alles is mogelijk.

In 2017 hebben Fré en zijn collega's zo'n 400 automobilisten in Italië geholpen.Woordvoerder Van Tol: ,,Dat lijkt misschien niet veel, maar de afstanden rond het Gardameer zijn groot (de omtrek is ruim 158 kilometer, red.) en op de wegen staan zeker in de zomer vaak files.'' De bestuurders melden vaak accuproblemen, lekke banden en slecht startende motoren. Het gebeurt volgens Van Tol regelmatig dat mensen de sleutel in het contact laten zitten en dan de deur dichtslaan.

Pech

Aangekomen op de camping treft Wijnholds zijn eerste Nederlander met pech voor vandaag. Peter van Zijen (45) uit Leeuwarden is de eigenaar van een zwarte Alfa Romeo. Fré loopt een rondje rond de auto en noemt ondertussen wat wetenswaardigheden over de Italiaanse wagen. Van Zijen ontdekte onderweg naar het Gardameer dat zijn lampen niet meer werken. ,,Ik kreeg de ene foutmelding na de andere." ,,Ik weet het al", zegt Fré, na een korte inspectie van de achterklep. Het blijkt een los contact te zijn. Een mankement dat snel is verholpen.

Tussen de meldingen door stopt Fré zo vaak mogelijk aan het meer. ,,Dit is de mooiste plek om je boterhammen te eten." Veel tijd om van het uitzicht te genieten is er niet. De plicht roept als de meldkamer belt met het tweede pechgeval. De airco van Richard van der Werken (60), die op een andere camping logeert, heeft de geest gegeven. Volgens Fré komt dat door een lekkage. ,,Dat kan ik hier niet repareren'', zegt hij. Bij de garage iets verderop kunnen ze dat wel. Fré legt de garagist in het Italiaans uit wat het probleem is en hij onderhandelt meteen over de prijs van de reparatie. Fré ,,Het werk is hetzelfde als in Nederland, al ben ik in Italië naast automonteur ook tolk."

,,Voor 400 euro kun je weer met een gekoelde auto naar huis rijden'', zegt Fré tegen Van der Werken, die opgelucht is dat hij door een wegenwacht met talenknobbel werd bijgestaan. ,,Voordat je het weet, word je opgelicht. Dat hoor je vaak genoeg.'' Als Fré de man terug naar de camping brengt, komt er een nieuwe melding binnen. Op naar de volgende Nederlander met pech.

Volledig scherm
Wegenwachter Fré. © Nick Rompelberg
Volledig scherm
De airconditioning van Richard van der Werken (rechts) hield er plotseling mee op. Met de hulp van Fré en een lokale monteur was de auto zo weer opgelapt. © Nick Rompelberg
  1. Wat als Rembrandt schoolfotograaf was? Op basisschool in Gelderland weten ze het wel

    Wat als Rembrandt schoolfoto­graaf was? Op basis­school in Gelderland weten ze het wel

    Er is bijna geen basisschool die dit jaar géén aandacht besteedt aan Rembrandt. In het jaar dat de grote schilder 350 jaar dood is en er landelijk negentien grote tentoonstellingen gehouden worden gingen al 60.000 basisschoolkinderen naar het Rijksmuseum. Op basisschool de Kleine Wereld in het Gelderse Twello gaan ze nog een stapje verder: groep 5 en 8 gingen samen naar ‘het Rijks’, leefden zich in de grote schilder in en gingen vervolgens in stijl op de foto. Hoe zou Rembrandt dat gedaan hebben? Zes van hen vertellen.