Volledig scherm
Avocado-oogst in Mexico. © ANP

'Avocado's zullen ook gebruikt gaan worden voor cocaïnesmokkel'

De stroom van fruit uit landen in Zuid-Amerika maakt deze lading een aantrekkelijke dekmantel voor drugs smokkelende criminelen. Nu boeren inspelen op de populariteit van 'superfood' avocado, gaan we die groene vruchten ook terugzien bij criminele activiteiten. ,,We verwachten dat avocado's in de toekomst ook gebruikt zullen worden voor de smokkel", zo stelt de politie.

Het veld van de cocaïnesmokkel is aan het veranderen, zo schrijft het Agrarische branchemedium AGF, dat de politie sprak over de veranderingen in de fruitimport. Er wordt, mede door die veranderingen, ook steeds meer smokkelwaar onderschept. Vorig jaar werd er door de politie in de Rotterdamse haven een record aan coke aangetroffen. En in samenwerking met de Belgische politie werd er in de haven van Antwerpen dit jaar nog ruim 5.300 kilo cocaïne gevonden in een container met bananen

Deze smokkel onder de dekmantel van fruitvervoer zal weleens steeds populairder kunnen gaan worden, zo waarschuwt het medium voor de agrarische sector. In Columbia heeft de communistische, revolutionaire beweging FARC de vredesbesprekingen geopend. Dat zal er voor zorgen dat meer boeren van het verbouwen van coca afstappen. Telers teelden onder druk van de FARC vaak coca, maar kiezen nu voor bananen en in toenemende mate voor avocado's. 

Fruit als dekmantel

Quote

We verwachten dat avocado's in de toekomst ook gebruikt zullen worden.

De politie over veranderingen in de cocaïnesmokkel.

De politie waarschuwt voor druk die criminelen zullen uitoefenen op im- en exportbedrijven van fruit. De smokkelaars opereren net als gewone ondernemers, zo waarschuwt de politie, en ze willen verliezen minimaliseren. Fruit dat ze als dekmantel gebruiken, zullen ze proberen te verkopen. ,,Als de crimineel moet kiezen tussen het laten wegrotten van bijvoorbeeld de bananen waartussen de cocaïne is gesmokkeld of er nog iets aan verdienen door het fruit te verkopen, dan is de keuze snel gemaakt.", zo omschrijft de politie de situatie tegenover AGF.

Het is lastig om zelf een heel nieuw groente- en fruitbedrijf op te zetten. Een goede naam opbouwen duurt vaak jaren. Daarom zullen figuren uit de onderwereld toenadering zoeken tot de bovenwereld om van hun fruitvracht af te komen. Het Team Criminele Inlichtingen wil fruitondernemers die door criminelen onder druk worden gezet bepaalde vrachten te vervoeren graag helpen. 

Ook is het voor de ondernemers goed om de ogen open te houden voor verdachte bedrijven in hun sector. Waar wordt er plotseling veel geld verdiend?

De terugtrekking van de FARC uit de cocaïneproductie kan dus doorwerken in de hele keten, en heeft dan ook in Nederland invloed op de agrarische sector. Zo kan het dan gebeuren dat de politie nu al voorspelt dat avocado's in de toekomst zullen opduiken bij cocaïnesmokkel.