Automobilisten kunnen vanavond tijdens de spits last hebben van natte sneeuw.
Volledig scherm
Automobilisten kunnen vanavond tijdens de spits last hebben van natte sneeuw. © ANP

Avondspits blijft lange files door sneeuwval bespaard

Automobilisten die vanavond de avondspits in rijden kunnen last hebben van de eerste natte sneeuw die ons land bereikt, maar waarschijnlijk valt het mee. Volgens de ANWB is het wel drukker dan normaal. Het KNMI heeft voor later vanavond tot morgenochtend voor een aantal provincies waarschuwingscode geel uit te geven.

Een fietser heeft het zwaar in de sneeuw.
Volledig scherm
Een fietser heeft het zwaar in de sneeuw. © anp

Dat het koud wordt is zeker: de gevoelstemperatuur kan dit weekend uitkomen rond de -15 graden. IJskoud dus. De kans dat we morgen wakker worden in een witte wereld is ook aanzienlijk. In de namiddag wordt het vandaag in Friesland, Drenthe en Overijssel mogelijk plaatselijk al wit. ,,Tegen de avond trekt het sneeuwfront richting het midden van het land. De meeste sneeuw valt pas na de avonddrukte”, zegt meteoroloog Hanneke Luijting van Weerplaza. ,,Dan zullen meer problemen op de weg ontstaan, dan tijdens de spits. Al is het altijd oppassen.”

Omdat weggebruikers vanaf vanavond moeten oppassen voor gladheid in delen van het land en later morgenochtend en in de middag windstoten voorkomen heeft het KNMI waarschuwingscode geel uitgegeven voor een strook van Noord-Holland naar Overijssel. 

Jonge voetballertjes en hun ouders langs de lijn hoeven morgen niet te blauwbekken. De KNVB heeft de wedstrijden voor de pupillen onder elf jaar in alle districten afgelast. De combinatie van verwachte kou en wind leidt tot dermate lage gevoelstemperaturen dat het volgens de voetbalbond voor deze kinderen niet gewenst is om te voetballen. Voor het jeugdvoetbal in de oudere leeftijdsgroepen neemt de bond zaterdagochtend uiterlijk 08.30 uur een besluit.

Dun sneeuwdek

Quote

De meeste sneeuw valt pas na de avonddruk­te

Hanneke Luijting, meteoroloog Weerplaza

Tot middernacht kan er lokaal 2 tot 3 centimeter sneeuw vallen en dan hebben we nog lang niet alles gehad. De temperatuur blijft dalen en ook morgenochtend is de kans op een dun sneeuwdek van een paar centimeter ten zuiden van de grote rivieren het grootst.

In de loop van morgen neemt de kans op sneeuwval in een groot deel van het land af, maar op de Waddeneilanden en langs de noordkust neemt de kans op sneeuwbuien juist weer toe. Luijting: ,,Een wit landschap op de eilanden is goed mogelijk. De kou komt ons land binnen met een harde wind. Dit levert in de vroege ochtend gevoelstemperaturen op die lokaal tegen de -15 graden liggen. Overdag vriest het voor het gevoel ook matig en zondagochtend zijn opnieuw gevoelswaarden van -15 graden plaatselijk mogelijk.”

Laatste keer

De kans is groot dat het de laatste keer is dat we deze maanden met Koning Winter te maken hebben. ,,Het ziet er niet naar uit dat het verderop in maart weer zo koud wordt. Dat het kwik gedurende het hele etmaal onder nul blijft (dat noemen we een ijsdag), komt zo laat in het winterhalfjaar niet vaak voor. De laatste keer was op 18 maart 1969. In april wordt het lastig om overdag temperaturen rond de 0 graden te bereiken, omdat de zon steeds krachtiger wordt. Maar het is niet onmogelijk", aldus de meteoroloog.

Dit weekend schaatsen op natuurijs is uitgesloten. Het wordt koud, maar niet koud genoeg om de ijzers weer boven water te halen. Bovendien kan op veel plaatsen in het land de zon hard gaan schijnen.

Maandag blijft het koud met gevoelstemperaturen van -10 tot -13 graden. In de middag stijgt de temperatuur volgens Weeronline naar 4 tot 5 graden. Dat is warmer dan in het weekend, maar nog steeds niet warm genoeg voor de tijd van het jaar.

Later in de week gaan de temperaturen weer omhoog. 

 1. Ongelooflijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’
  Update/video

  Ongeloof­lijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’

  De benodigde 1,9 miljoen om de zieke Jayme van Pelt (1) te helpen, is sinds vanochtend binnen. Het jochie lijdt aan de dodelijke spierziekte SMA type 1, waarbij zijn spieren langzaam uitvallen. Met het geld voor het duurste medicijn ter wereld kan Jayme eindelijk worden behandeld. Dit moet voorkomen dat hij overlijdt. ,,We zijn zo dankbaar’’, juichen oma Ellen van Pelt en de andere leden van Team Jayme.
 2. Directeur eendenslachterij wil desnoods knokploeg inzetten om activisten te weren: ‘We moeten zelf actie ondernemen’

  Directeur eenden­slach­te­rij wil desnoods knokploeg inzetten om activisten te weren: ‘We moeten zelf actie ondernemen’

  De directeur van eendenslachterij Duck-to Tomassen in Ermelo zet alles op alles om zijn bedrijf in de toekomst te beschermen tegen dierenactivisten. Hij wil desnoods een knokploeg inzetten om te voorkomen dat er weer zoiets gebeurt als afgelopen week. Dat zegt Gertjan Tomassen drie dagen na de brand bij zijn eendenslachterij. ,,Als de daders na twee weken weer vrij rondlopen, moeten we zelf actie ondernemen.’’