AZ-stadion voorlopig niet toegankelijk door instorten dak

video + updateHet dak van het Afasstadion van voetbalclub AZ in Alkmaar is vandaag gedeeltelijk ingestort. De club meldt dat er geen gewonden zijn gevallen. Vermoedelijk is de harde wind de oorzaak van de instorting. AZ gaat zo snel mogelijk in overleg met de KNVB en de UEFA over de locaties van de aanstaande thuisduels. Het terrein van het stadion is voorlopig niet toegankelijk. 

AZ trainde vandaag in een indoorhal omdat code geel was afgegeven in Alkmaar. Algemeen directeur Robert Eenhoorn kreeg rond half zes een telefoontje met het bericht dat het dak was ingestort. ,,Dit heeft ons allemaal verrast. We zijn enorm geschrokken. Het eerste dat je dan hoopt is dat er op dat moment geen mensen in het stadion waren. Dat was gelukkig het geval. We mogen wat dat betreft van geluk spreken.”

Donderdag staat het thuisduel met FC Marioepol in de derde kwalificatieronde van de Europa League op het programma. Het is maar zeer de vraag of deze wedstrijd in Alkmaar gespeeld kan worden. ,,We hebben een groot probleem”, erkent Eenhoorn. ,,Alles zal eerst onderzocht moeten worden. Ik heb net kort met de gemeente, de brandweer en de politie gesproken, maar we kunnen niet veel zeggen. We weten nog niet wat er precies gebeurd is. Er worden in het stadion geen wedstrijden gespeeld als de situatie niet veilig is”, vervolgde Eenhoorn. ,,Zodra er meer duidelijk is over onze komende duels, zullen we dat melden.”

Het stadion biedt plaats aan iets meer dan 17.000 supporters en werd in 2006 geopend. In 2011 stortte het dak van FC Twente gedeeltelijk in. Daarbij vielen destijds twee doden. 

Windstoten

Volgens weerman Leon Saris van Weerplaza had de storm van vandaag even windkracht 9 in IJmuiden, met windstoten tot 104 kilometer per uur. ,,Het zou kunnen dat die krachtige windstoten ook bij het stadion zijn geweest. Mogelijk zijn er een paar geweest die aan het dak zijn gaan wrikken.’’

De wind neemt in de loop van de avond af.

Volledig scherm
Roof stadium of AZ Alkmaar collapsed, stadion, estadio during Roof stadium of AZ Alkmaar collapsed NETHERLANDS, BELGIUM, LUXEMBURG ONLY COPYRIGHT BSR/SOCCRATES © BSR Agency

Bekijk hier beelden van de persconferentie van AZ over het ingestorte dak:

Volledig scherm
Het dak van het AFAS stadion van AZ. © AZ
  1. Student die ROC op stelten zette met nepwapen ‘was bezig met schoolopdracht’
    PREMIUM
    video

    Student die ROC op stelten zette met nepwapen ‘was bezig met schoolop­dracht’

    Het bleek een gigantisch misverstand. Terwijl de politie gisteren in de veronderstelling verkeerde dat op het ROC in Nijmegen een schietpartij dreigde, bleek in werkelijkheid dat leerlingen scenes uit het populaire computerspel Grand Theft Auto naspeelden. Volgens de studenten ging het om een schoolopdracht. Iets wat de school met klem tegenspreekt. De politie meldt op haar beurt dat de 25-jarige jongeman die werd aangehouden erg veel geluk heeft gehad.