Aziatische monsterwesp duikt plots overal in Nederland op
videoUit heel Nederland stromen meldingen binnen van mensen die denken dat ze een ‘monsterwesp’ hebben gezien. Al die waarnemingen betreffen volgens expert Hisko de Vries van Waarneming.nl de Europese hoornaar en niet de veel zeldzamere Aziatische hoornaar. Toch sluit hij niet uit dat die soort nog wel ergens opduikt.
Delen per e-mail
De eerste Aziatische hoornaar van dit jaar werd maandag aangetroffen in het Noord-Brabantse Raamsdonk. Volgens stichting Platform Stop Invasieve Exoten is het veruit de vroegste waarneming van deze ‘monsterwesp’ in Nederland sinds de eerste vondst in 2017. ,,Een imker in Raamsdonk zag het dier bij zijn bijenkast rondvliegen, ving hem, deed hem in een potje, maakte een foto en meldde het op Waarneming.nl. Daar werd de melding door deskundigen bevestigd”, aldus Wilfred Reinhold, voorzitter van het Platform Stop Invasieve Exoten.
De hoornaar kwam in 2004 in Frankrijk terecht, met een partij aardewerk uit China. Van daaruit is de exoot zich gaan verspreiden. ,,In september 2017 dook de wesp voor het eerst op in Nederland, namelijk in Zeeland. Het nest werd met inzet van een drone opgespoord en vernietigd. In 2018 werd de soort voor het eerst gezien in augustus, opnieuw in Zeeland. Vervolgens dook hij ook op in Rotterdam, Spijkenisse en zelfs op een boot in Amsterdam”, weet Reinhold.
Veel meer plekken
Sinds de melding van de imker uit Noord-Brabant de media haalde, stromen er nog veel meer meldingen binnen bij Waarneming.nl, een website van Stichting Natuurinformatie waarop natuurwaarnemingen in Nederland worden verzameld. Uit Rotterdam, Leusden, Sittard, Enschede, Kampen... ,,Dat komt puur door de aandacht in de media”, aldus De Vries.
De verschillen tussen beide soorten zijn subtiel, erkent De Vries die de verwarring wel snapt. Vergeleken met de Europese hoornaar is de Aziatische iets kleiner én veel donkerder. Het achterlijf is vrijwel geheel zwart, met aan het eind een oranje band. Het Europese zusje heeft meer gele strepen op zijn achterlijf.
Exotische wesp
De Aziatische hoornaar is - zoals zijn naam al doet vermoeden- afkomstig uit Azië en wordt ook wel de monsterwesp genoemd. Het is een agressief dier dat graag honingbijen eet en die zijn juist erg belangrijk voor ons ecosysteem. Ook andere insecten vormen voer voor de Aziatische hoornaar, die een concurrent is van de Europese hoornaar. Daarom is deze soort op grond van de Europese Verordening Invasieve Uitheemse Soorten aangewezen als soort die bestreden moet worden.
In Nederland zijn de provincies verantwoordelijk voor de aanpak van deze exotische wesp. ,,De provincie is nu aan zet om zo snel mogelijk het nest op te sporen en te bestrijden”, aldus Reinhold.
Volgens de experts duiken er de komende tijd ongetwijfeld meer Aziatische hoornaars op in Nederland. ,,Warm genoeg tegenwoordig”, aldus De Vries. ,,Het is van belang om te weten waar de Aziatische Hoornaar opduikt, dus geef vooral de waarnemingen met foto door.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
De ‘Erasmusschildwesp’: een nieuwkomer in Nederland
Met het blote oog is hij nauwelijks te zien, maar toch is het masterstudent Eva Drukker gelukt om een voor Nederland nieuwe insectensoort te vinden. In de daktuin van het Erasmus MC vond ze een piepklein mierachtig beestje dat nog niet eerder in ons land was gezien. Vanaf vandaag is deze zogenaamde ‘Erasmusschildwesp’ te bewonderen in het Natuurhistorisch Museum. -
Amsterdam wil herhaling drukte in Vondelpark voorkomen, minder ingangen open vandaag
Om drukte te voorkomen blijven de zijingangen van het Vondelpark vanaf donderdag voor onbepaalde tijd gesloten. Ook komt er extra toezicht bij de twee hoofdingangen. -
PREMIUM
Gedeputeerde Flevoland met dood bedreigd vanwege afschot Oostvaardersplassen
Het Openbaar Ministerie heeft strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar een doodsbedreiging aan het adres van Flevolands gedeputeerde Michiel Rijsberman. Aanleiding is een aangifte van de commissaris van de Koning, Leen Verbeek. -
PREMIUM79
Huisarts Rob Elens stuurt patiënten weg zonder coronaprik als ze geen verklaring willen tekenen
Huisarts Rob Elens in het Limburgse Meijel weigert zijn patiënten te vaccineren tegen corona als ze niet een brief ondertekenen die hen wijst op de werking en risico’s van het vaccin AstraZeneca. De Inspectie van Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stelt dat een arts dit niet mag doen. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen.
-
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
NS: Treinkaartje niet duurder, ondanks megaverlies
Reizigers mogen niet de dupe worden van het rampjaar van NS. Topvrouw Marjan Rintel zegt dat treinkaartjes niet in prijs omhoog zullen gaan. Maar dan moet het kabinet wel meewerken en met voldoende geld over de brug komen, zegt ze erbij. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa.