Baan na celstraf houdt bajesklant niet op het rechte pad
Ook als bajesklanten na hun straf meteen werk vinden, vallen ze vaak toch weer terug in crimineel gedrag, zo blijkt uit onderzoek. Werk vinden na detentie blijkt niet de remedie waarop tot nu gehoopt is.
Ex-gedetineerden die intensief aan een baan werden geholpen, blijken na twee jaar net zo vaak weer in de fout te gaan als bajesklanten die zonder begeleiding naar werk na hun celstraf buiten op de stoep werden gezet. Iets meer dan de helft van de gevangenen overtreedt na hun celstraf weer de wet, met of zonder begeleiding naar werk. Het verschil blijkt marginaal: 52 procent, tegenover 54 procent in het voordeel van begeleide personen. Daarnaast werd er ongeveer evenveel gebruikgemaakt van uitkeringen.
Dat alles blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie, naar een proef die is gedaan tussen 2016 en 2019. De uitkomsten zijn een streep door de rekening van het kabinet. Al sinds het kabinet Rutte-II wordt er ingezet op werk om criminelen op het rechte pad te krijgen. Het vorige kabinet paste daarvoor zelfs het gevangenisregime aan. De hoop was dat gedetineerden al tijdens de celstraf meer dan voorheen zouden gaan wennen aan een werkritme en de verantwoordelijkheden, zodat ze later niet weer snel in de fout zouden gaan.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Werk vinden voor de ex-gedetineerden bleek in de proef niet het grote probleem, al had meer dan de helft schulden en een ‘redelijk tot zeer grote afstand tot de arbeidsmarkt’.
In de begeleiding was vooral huisvesting nogal eens een kopzorg, net als schuldenproblematiek. Dat zorgde ervoor dat banen soms ook weer snel verloren gingen, schrijven onderzoekers. Zo werd in sommige gevallen meer aandacht geschonken aan het op orde krijgen van ‘de basisvoorwaarden’, zoals huisvesting en schulden, dan aan daadwerkelijke arbeidstoeleiding. Zo’n 34 procent van de deelnemers viel uit bij het project. Het grootste deel daarvan vanwege verslavingsproblemen: 21 procent van de uitvallers moest in een verslavingskliniek worden opgenomen.
Een baan houden bleek lastiger dan er één vinden. De proefpersonen werkten gemiddeld in de eerste twee jaar slechts 3,3 maanden. In diezelfde periode leefden zij 11,6 maanden op een uitkering. Niet begeleide ex-gedetineerden werkten in die twee jaar 1,5 maanden gemiddeld en gebruikten bijna even lang een uitkering.
Een groot deel van de ex-gedetineerden blijkt een gedeelte van de onderzoeksperiode zonder enige bron van inkomsten van werk of uitkering te zitten
Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming)
Teleurstelling
De huidige minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) is teleurgesteld dat de proef ‘helaas niet heeft geleid’ tot de ‘vooraf gehoopte resultaten’. De hoop was dat de recidive onder deelnemers aan de proef met maximaal tien procent zou dalen. En daarbij: de kosten van het experiment bedroegen 1,2 miljoen, terwijl de baten niet boven de 416.000 euro uitkwamen. ,,De verwachting was namelijk dat de meeste ex-gedetineerden de hele onderzoeksperiode lang inkomsten zouden hebben. In de praktijk blijkt dit beeld niet te kloppen”, aldus de minister. Weerwind: ,,Een groot deel van de ex-gedetineerden blijkt een gedeelte van de onderzoeksperiode zonder enige bron van inkomsten van werk of uitkering te zitten.” De proef krijgt dan ook geen ‘vervolg’, schrijft de minister.
Overigens bleek uit eerdere onderzoeken wel dat inkomen een gunstige invloed heeft om bajesklanten weg te houden van het criminele pad. Maar dat hoeft dus geen baan te zijn. Het kan ook om een uitkering gaan.
Jaarlijks komen er ongeveer 30.000 mensen vrij na een periode van opsluiting.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
De criminelen veel harder aanpakken
Niet van die vonnissen waarbij je lachspieren overuren draaien.
Niet korter zitten bij goed gedrag alleen langer z
Peter Wortelboer
1 jaar geleden
Haha daar gaan we weer en raad eens wie er het laatst lachen.
Gerard van Es
1 jaar geleden
Het gaat niet alleen om werk. Op alle leefgebieden moet er stabiliteit zijn. En de baan moet passend zijn.
jan van Blitterswijk
1 jaar geleden
In mijn beleving zijn er vele vormen van criminaliteit maar zij zijn allen te rangschikken in twee basis vormen. Vermogensdelicten en geweldsdelicten. Wat de vermogensdelicten betreft heb ik het vermoeden dat rechters in Nederland kijken wat voor vlees ze in de kuip hebben. M.a.w. een rijke die steelt van de burger is juridisch in het voordeel t.o.v. een burger die steelt van een vermogend persoon hetgeen in een uiteindelijke vonnis herhaaldelijk tot uitdrukking komt.
Jacques Beemsterboer
1 jaar geleden
Inmiddels voor het achtste jaar werkt #herstelinbeeld aan bevordering van slachtofferbewustzijn bij gedetineerden door het verzorgen van lezingen in gevangenissen. Het is wellicht een uitgebreide mix van hulpmiddelen die de ex gevangene doet kiezen voor het rechte pad. Feit is dat als een justitiabele zich, in een vorm van contact met een slachtoffer, schaamt, spijt heeft en bereid is verantwoordelijkheid te nemen, de kans op terugval aanzienlijk wordt verkleind
53 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerReginald Grunder
Peter Wortelboer
Gerard van Es
jan van Blitterswijk
Jacques Beemsterboer